Χρηματοδότηση ιδεών από και για την Ελλάδα

Χρηματοδότηση ιδεών από και για την Ελλάδα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο παγκόσμιο forum προώθησης ιδεών, το "Indiegogo.com" ιδρύθηκε το 2008, με πρωταρχικό σκοπό την αναζήτηση χρηματοδότησης για μια ταινία, που ήθελαν να φτιάξουν οι ιδρυτές του.

H στοσελίδα κατάφερε να συγκεντρώσει 1,5 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία της ταινίας μέσα σε τρία χρόνια από την ίδρυσή της , ενώ το 2012 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προώθησε το "indiegogo.com" ως μέσο χρηματοδότησης του "StartUp America".

Χρησιμοποιώντας την ανοιχτή πλατφόρμα, εμπνευστές πρότζεκτ διαφορετικής θεματολογίας αναρτούν την πρότασή τους, ζητώντας ουσιαστικά από κάθε ιδιώτη που επισκέπτεται την πλατφόρμα να γίνει χορηγός και να την στηρίξει οικονομικά. 

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλύφθούν οι ανάγκες του εκάστοτε project με τον μηχανισμό της χρηματοδότησης από το ευρύ κοινό ή αλλιώς της συμμετοχικής χρηματοδότησης(crowdfunding). Με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και κατάλληλες ιδέες μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να αναπτυχθούν κοινότητες παγκοσμίως. Ακόμη να αλλάξει και ο κόσμος, μια πρόκληση για τους πιο ιδεαλιστές του προγράμματος.

Από και προς την Ελλάδα

Παρά τα έξι χρόνια ζωής αυτής της εναλλακτικής λύσης του διαδικτύου,το "indiegogo" και παρόμοιες ιστοσελίδες έχουν αρχίσει δειλά να αποκτούν απήχηση στην χώρα μας. Ηδη έχουν απευθυνθεί αρκετοί Ελληνες, με στόχο την προώθηση των ιδεών τους κυρίως στο χώρο των τεχνών με πιο πρόσφατη η κίνηση μιας θεατρικής ομάδας από την Θεσσαλονίκη ("…4 your eyes only"), αλλά και με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως η προστασία των αδέσποτων ζώων ("Help us save the strays in Greece!"). Αναμφισβήτητα η οικονομική κρίση στην χώρα μας οδηγεί νέα άτομα να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια υλοποίησης των ιδεών τους, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών εμποδίων.

Από το forum, ωστόσο, δεν λείπουν και τα project που αφορούν στην χώρα μας. Καλοκαιρινό θέατρο με πρόγραμμα μαθητείας στην Ελλάδα, project από τον χώρο της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, αλλά και της οικολογίας είναι μόνο μερικές αναφορές για εκμετάλλευση τους στην χώρα μας. Ανησυχητική είναι, ωστόσο, η απήχηση πρωτοβουλιών με πιο "ανάλαφρο" περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα χρηματοδότηση φοιτητή για να επισκεφθεί την Ελλάδα, εν αντιθέσει με προγράμματα που έχουν ως κίνητρο την διόρθωση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας ("Fixing Greece" ) ή της έξαρσης αντιδημοκρατικών πολιτικών και κοινωνικών ενεργειών (" Greece is in trouble" και το φωτογραφικό project "Greece in-is Transit"). 

Το φαινόμενο αυτής της προτίμησης χρηματοδότησης ιδεών τεχνολογικού, επιχειρηματικού, ακόμα και οικολογικού ή καλλιτεχνικού περιεχομένου δεν περιορίζεται μόνο σε project σχετικά με την Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως παρατηρείται η αυξημένη δημοτικότητά τους έναντι προώθησης ενεργειών με κοινωνικό και φιλανθρωπικό αντίκρυσμα. Ενα γεγονός που χρήζει προσοχής και έντονου προβληματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή