ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κοσμοσυρροή στο συνέδριο της ΙCANN

kosmosyrroi-sto-synedrio-tis-icann-2031964

Σε ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο κατέφθασαν, αυτήν την εβδομάδα, 3.300 άτομα για να παρακολουθήσουν από κοντά το συμβούλιο της εταιρείας, που αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στην εύρυθμη λειτουργία του Διαδικτύου. Ο λόγος, για την εταιρεία «Διαδικτύου για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών» (ΙCANN). Μπορεί το πολύπλοκο όνομα της να μην συναρπάζει τον μέσο αναγνώστη, πάντως η πολιτική που ασκεί είναι ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Διαδικτύου. Μερικές από τις αρμοδιότητες της είναι να αποφασίζει ποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις θα χρησιμοποιούνται (π.χ. .com, .org, .fr), αλλά και ποιος έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιεί.

Σκοπός της είναι να κρίνει με αμεροληψία τις ανάγκες των χιλιάδων εταιρειών και τα αιτήματα των κυβερνήσεων, να μην συμβιβάζεται και να διασφαλίζει, ότι το διαδίκτυο «διοικείται» στο σύνολό του. Για αυτούς τους λόγους η εταιρεία καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να διαχωριστεί από την επισταμένη εποπτεία της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να κερδίσει την αυτονομία της.

Η ICANN ξεκινάει την ίδια περίοδο που το διαδίκτυο «εδραιώνεται» σε κάθε σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος που η διοικητική της δομή είναι τόσο ιδιαίτερη. «Είναι αντιφατικό, το γεγονός ότι μια ιδιωτική εταιρεία ασκεί πολιτική στον δημόσιο τομέα» τονίζει ο Μίλτον Μούλερ, καθηγητής Πληροφορικής και πρώην στέλεχος της ICANN.