Σύντομα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GOOGLE

Φακοί επαφής για διαβητικούς

Συμφωνία για την εμπορική εφαρμογή των «έξυπνων» φακών επαφής που αναπτύσσει η Google για όσους πάσχουν από διαβήτη υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η φαρμακοβιομηχανία Novartis. Εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες, οι «έξυπνοι» φακοί θα μπορούν να αναλύουν τα δάκρυα, για να ελέγχουν με συχνότητα δευτερολέπτου τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό. Ετσι, σε περίπτωση που το σάκχαρο έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια, θα ειδοποιούν τον ασθενή στέλνοντας ασύρματα ένα μήνυμα στο κινητό του. Εκτός από την παρακολούθηση της γλυκόζης, η Novartis θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει την ίδια τεχνολογία σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης που οφείλονται σε διαταραχές της εστίασης. Η φαρμακοβιομηχανία δεν αποκάλυψε το χρηματικό ύψος της συμφωνίας, ενώ δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για το πότε οι φακοί θα είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

RASPBERRY PI

Νέα έκδοση του «υπολογιστή των 35 δολαρίων»

Το αγγλικό κοινωφελές ίδρυμα Raspberry Pi Foundation ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα μια καινούργια έκδοση του Raspberry Pi, του «υπολογιστή των 35 δολαρίων», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά τον Φεβρουάριο του 2012. Με την ίδια τιμή και όνομα Model B+, ο νέος υπολογιστής τσέπης έχει αρκετές βελτιώσεις συγκριτικά με το μοντέλο που διαδέχεται – όπως δύο επιπλέον θύρες USB, υποδοχή για κάρτες microSD και χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Στόχος του ιδρύματος είναι να δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει η πληροφορική. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται πως έχουν διατεθεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μικροϋπολογιστές.

BELL LABS

Ρεκόρ μέσω χάλκινης γραμμής

Το ρεκόρ στη μετάδοση δεδομένων μέσω χάλκινων τηλεφωνικών γραμμών κατέρριψαν πριν από δέκα ημέρες ερευνητές των Bell Labs, πετυχαίνοντας ταχύτητα 10 Gbps. Η συγκεκριμένη επίδοση έγινε πραγματικότητα χάρις στη νέα τεχνολογία XG-FAST που ανέπτυξαν τα Bell Labs, τα οποία αποτελούν τμήμα έρευνας & ανάπτυξης της Alcatel-Lucent. Παρόλο που το ρεκόρ καταρρίφθηκε στο εργαστήριο, σε μια διαδρομή καλωδίων με μήκος μόλις 30 μέτρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως στον «πραγματικό κόσμο» η τεχνολογία ανοίγει τον δρόμο ώστε οι υποδομές παλιάς γενιάς, στις οποίες οι οπτικές ίνες δεν φτάνουν μέχρι τα σπίτια των χρηστών, να προσφέρουν στο μέλλον ταχύτητες έως 1 Gbps. Ετσι, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πραγματικά γρήγορο Ιντερνετ ακόμη και όσοι ζουν σε περιοχές όπου είναι οικονομικά ασύμφορο ή πρακτικά αδύνατο για τους παρόχους να αντικαταστήσουν με οπτικές ίνες τα χάλκινα καλώδια που συνδέουν τις κατοικίες με το υπόλοιπο δίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή