Σύντομα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΕΣ «ΒΟΜΒΕΣ» ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ

«Εχθρός» η υπηρεσία DropBox

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο Εντουαρντ Σνόουντεν υποστήριξε ότι η ασφαλέστερη επιλογή για την online αποθήκευση αρχείων είναι εκείνες οι υπηρεσίες που κρυπτογραφούν τα δεδομένα προτού καν αυτά φτάσουν στους σέρβερ τους. Ο Αμερικανός πρώην πράκτορας ανέφερε ότι, με αυτόν τον τρόπο, πλατφόρμες σαν τη Spideroak εγγυώνται τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία του προσωπικού απορρήτου, αφού τα αρχεία αποστέλλονται κρυπτογραφημένα από τις συσκευές των χρηστών. Ετσι, ακόμη κι αν τα δεδομένα τούς ζητηθούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας, είναι τεχνικά αδύνατον να έχουν πρόσβαση σε αυτά χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου τους, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει το «κλειδί» κρυπτογράφησης. Ο Σνόουντεν χαρακτήρισε «εχθρό της ιδιωτικότητας» το DropBox, μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες cloud storage, επικαλούμενος το γεγονός ότι η εταιρεία διόρισε στο Δ.Σ. τον περασμένο Απρίλιο την πρώην υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία είχε ταχθεί υπέρ των νόμων που δίνουν αυξημένες δικαιοδοσίες στις αρχές για την παρακολούθηση του Διαδικτύου.

ΟΙΚΙΑΚΟ ΡΟΜΠΟΤ

Θα λέει μέχρι και παραμύθια

Λέγεται Jibo και, στα τέλη του 2015 που προβλέπεται να διατεθεί στο εμπόριο, θα γίνει το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε με στόχο να κρατά συντροφιά σε όλη την οικογένεια – αφού μεταξύ άλλων θα αλληλεπιδρά με τους ιδιοκτήτες του με φωνητικές εντολές, θα τους υπενθυμίζει τα ραντεβού τους, θα λειτουργεί σαν τερματικό βιντεοκλήσεων, αλλά και θα διηγείται παραμύθια στα παιδιά. Το Jibo «προέρχεται» από επιστήμονες του ΜΙΤ, με επικεφαλής την καθηγήτρια και ειδική στην ανάπτυξη «κοινωνικών» ρομπότ Cynthia Breazeal, ενώ εκτιμάται ότι θα κοστίζει 500 δολάρια. Για την κυκλοφορία του στην αγορά, οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει από τις 16 Ιουλίου μια εκστρατεία χρηματοδότησης στο σάιτ Indiegogo, η οποία θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα. Αν και ο στόχος τους ήταν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100.000 δολάρια, μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες οι δωρεές άγγιξαν τα 831.000 δολάρια.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ APPLE-IBM

Τα iPhone και τα iPad σε εταιρείες

Αpple και IBM ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μια συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο ώστε τα iPhone και τα iPad να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται μαζικά από επιχειρήσεις. Με βάση τη συμφωνία, η ΙΒΜ θα αναπτύξει αποκλειστικά για τις «έξυπνες» συσκευές της Apple λογισμικό για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Επίσης, ο αμερικανικός κολοσσός θα αναλάβει την πώληση iPhone και iPad μέσα από το δικό του δίκτυο εταιρικών πελατών, αφού πρώτα εγκαταστήσει σε αυτά το software που χρειάζεται ο συγκεκριμένος πελάτης. Μέχρι σήμερα, η χρήση smartphone και tablet από επιχειρήσεις είναι σχετικά περιορισμένη, αφού οι «έξυπνες» συσκευές δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς, ενώ είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν μέσα από τα υπάρχοντα εταιρικά δίκτυα. Δύο μειονεκτήματα που η IBM έχει τη δυνατότητα να λύσει, με την εμπειρία που έχει στην ανάπτυξη λογισμικού για εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή