Προειδοποιήσεις Κομισιόν προς Google για πρόστιμα

Προειδοποιήσεις Κομισιόν προς Google για πρόστιμα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα πιο δύσκολη θα γίνει η πορεία της Google τα επόμενα δέκα χρόνια λόγω των ζητημάτων που εγείρει για τον ανταγωνισμό και αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα σχετικά προέβλεψε με περίσκεψη ο απερχόμενος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος έκανε ευθεία αναφορά στη διένεξη Κομισιόν και Microsoft. Οι σχεδόν μονοπωλιακές πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού ήταν η αφορμή μιας δεκαετούς διαμάχης, η οποία κατέληξε σε πρόστιμα 2 δισ. ευρώ και πλέον. Ο κ. Αλμούνια θεωρεί πως η επίσημη τετραετής έρευνα της Κομισιόν για την Google προοιωνίζεται κάτι ανάλογο.

Yπενθυμίζεται πως ο ίδιος κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί πως υιοθετεί ήπια στάση απέναντι στον τεχνολογικό κολοσσό. Η τελευταία του δήλωση, όμως, δεικνύει και την αλλαγή της πολιτικής που θέλουν να τηρήσουν οι Βρυξέλλες προς την Google, και ειδικότερα η Γερμανία λόγω της προϊστορίας με την παρακολούθηση συμμάχων της Ουάσιγκτον. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο τελευταία φορά πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Νοέμβριο, ο Χοακίν Αλμούνια προειδοποίησε την Google πως είναι πολύ πιθανό να κατηγορηθεί ότι χειραγωγεί τα αποτελέσματα της αναζήτησης, που κάνουν οι χρήστες της, για ίδιο όφελος. Επίσης, υπαινίχθηκε ότι πρόκειται να ξεκινήσει και νέα έρευνα σχετικά με το λειτουργικό της σύστημα Android, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα. « Διεξαγάγαμε έρευνα για τη Μicrosoft επί δεκαέξι χρόνια, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερα από ό,τι για την Google», δήλωσε ο απερχόμενος επίτροπος. «Και όμως διαπιστώνουμε πολύ περισσότερα προβλήματα. Κλείνουμε την τρέχουσα πενταετή θητεία μας, που λήγει τον Νοέμβριο, μιλώντας για τη συγκεκριμένη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, αλλά φαντάζομαι ότι και οι συνάδελφοι της προσεχούς πενταετίας θα απασχολούνται με το ίδιο ζήτημα».

Tέλος, αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν είκοσι καταγγελίες εις βάρος της Google από άλλες εταιρείες, μία εκ των οποίων είναι η Microsoft.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή