Περιορισμένες οι δυνατότητες αξιοποίησης ανοικτών δεδομένων στη χώρα μας

Περιορισμένες οι δυνατότητες αξιοποίησης ανοικτών δεδομένων στη χώρα μας

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διαθέσιμα ανοικτά δεδομένα στην Ελλάδα παραμένουν σκόρπια, δίχως κατάταξη, χωρίς πρόβλεψη για να αναγνωρίζονται από μηχανές και με περιορισμένες δυνατότητες να αξιοποιηθούν σε εφαρμογές.

Αυτή η εικόνα προκύπτει από την  απογραφή που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (Open Knowledge Greece http://okfn.gr) συμμετέχοντας και φέτος στην έρευνα δεδομένων που οργανώνει το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης  (Open Knowledge International), για τον υπολογισμό του Δείκτη Ανοικτών δεδομένων των χωρών Open data Index 2014.

Ο συγκεκριμένος δείκτης συνθέτει δεδομένα διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, όπως μεταφορές, προϋπολογισμό και δημόσιες δαπάνες, εκλογικά αποτελέσματα, μητρώα επιχειρήσεων, ψηφιακούς χάρτες, νομοθεσίες και δεδομένα σχετικά με τη μόλυνση τους περιβάλλοντος. 

Έτσι, με κριτήριο το Open data Index 2014, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 44η θέση, ανάμεσα στις 82 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Οι επιδόσεις της χώρας μας είναι μάλιστα χαμηλότερες από αυτές των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών, με εξαίρεση τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο και την Κύπρο.

Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας έχει ήδη υλοποιήσει τις απογραφές ανοικτών δεδομένων σε εθνικό επίπεδο για τα έτη 2013-2014 και την απογραφή ανοικτών δεδομένων σε επίπεδο πόλεων για το έτος 2014, ενώ η ανάλυση των φετινών αποτελεσμάτων έχει αποσταλεί στους κυριότερους Δήμους της χώρας.

Συμπεράσματα

Ένα από τα βασικά ευρήματα είναι πως λίγες πόλεις αλλά και λίγοι φορείς του δημοσίου έχουν προχωρήσει σε διάθεση ανοικτών δεδομένων πέραν των εγγράφων που αναρτώνται στη “Δι@υγεια”.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί βάσει και της υπάρχουσας, μέχρι και τις 26/10/2014, νομοθεσίας που υποχρέωνε τους οργανισμούς για τις αναρτήσεις αυτές. H “Διαύγεια” όμως είναι ένα πολύ χρήσιμο και ανοικτό αποθετήριο έγγραφων-αποφάσεων, όχι όμως δεδομένων. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνεται πολύ δύσκολη η περαιτέρω διάθεση και χρήση των ανοικτών δεδομένων.

Επιπλέον, τα περισσότερα δεδομένα, όπου υπάρχουν διαθέσιμα, δεν έχουν άδεια ή όρους χρήσης με αποτέλεσμα να μη είναι επί της ουσίας ανοικτά. Σε αρκετές περιπτώσεις πόλεων παρατηρήθηκε το αντιφατικό φαινόμενο ορισμένα δεδομένα να δίνονται χωρίς άδεια χρήσης, ενώ έγγραφα που αφορούν τα δεδομένα αυτά να βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο “Δι@υγεια” με ανοικτή άδεια.

Τα δεδομένα βρίσκονται σκόρπια σε διάφορες πηγές στο διαδίκτυο και όχι σε έναν κεντρικό χώρο των οργανισμών ή της Ελληνικής Κυβέρνησης (http://data.gov.gr/). Τα περισσότερα σύνολα δεδομένων είναι μη αναγνώσιμα από μηχανές με συνέπεια να μην μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές χρήσιμες για τον πολίτη προάγοντας την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα.

Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας στην έκδοση των αποτελεσμάτων της απογραφής των Δημόσιων Ανοικτών Δεδομένων έχει καταθέσει επίσημα προτάσεις σχετικά με την περαιτέρω υιοθέτηση και διάχυσή τους. Μερικές από αυτές είναι:

1. Διάθεση των δεδομένων με συγκεκριμένη άδεια χρήσης . Το OKF πρωτοστατεί στη διάδοση των ανοικτών δεδομένων διαθέτοντας στην Πολιτεία την ελληνική άδεια χρήσης ανοικτών δεδομένων[i] (http://opendatacommons.gr/).

2. Υλοποίηση κινήσεων, δράσεων και συζητήσεων για την ενημέρωση των πολιτών και των δημόσιων οργανισμών σχετικά με την ύπαρξη των δεδομένων.

3. Συμβολή και συμμετοχή των πολιτών, όπου είναι δυνατόν, στον έλεγχο των δεδομένων.

4. Διάθεση δεδομένων σε μορφές αναγνώσιμες από μηχανές και συνεχής ενημέρωσή τους.

5. Διάθεση δεδομένων στο σύνολό τους και χωρίς την εφαρμογή κάποιου φίλτρου.

6. Παρουσίαση των διαθέσιμων δεδομένων από τους δήμους και άλλους οργανισμούς σε ειδικούς ιστοτόπους (πύλες δεδομένων π.χ το CKAN του Οpen knowledge που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από το H.B. και την Ε.Ε) έστω κι αν αυτά βρίσκονται και σε άλλες πηγές.

7. Αξιοποίηση των δεδομενων για ανάπτυξη εφαρμογών που θα περιέχουν καινοτόμες υπηρεσίες για του πολίτες (οπως για παράδειγμα το appsforthessaloniki και το hackathess).

8. Αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση του πλούτου των ανοικτών εφαρμογών που υπάρχουν,  υιοθέτηση καλών πρακτικών του Διεθνούς Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης στην Ελλάδα.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός χαιρετίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από την Ολομέλεια της Βουλής. Η ψήφιση του νομοσχεδίου εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως καταλήγει στην ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη ψήφιση του νομοσχεδίου και διαβεβαιώνει την ελληνική κοινωνία πως θα εντείνει την προσπάθειά του να εναρμονιστούν όλοι οι φορείς του ελληνικού δημόσιου τομέα ως προς την εφαρμογή του νόμου. Επιπλέον, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν την εξειδικευμένη άδεια χρήσης ODBL για ανοικτά δεδομένα (http://opendatacommons.gr), καθώς και να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές του Ιδρύματος (https://github.com/okfn) οι οποίες είναι διαθέσιμες, ανοικτές και μπορούν να παραμετροποιηθούν από το Ελληνικό Παράρτημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή