Μ. Χρυσοχοΐδης: 100Mbps για το 50% των νοικοκυριών μέχρι το 2020

Μ. Χρυσοχοΐδης: 100Mbps για το 50% των νοικοκυριών μέχρι το 2020

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το 2020 διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30Mbps για όλους τους Έλληνες και τουλάχιστον 50% των ελληνικών νοικοκυριών να διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητα άνω των 100Mbps. Τους δυο αυτούς στόχους παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοιδης από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, οι επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων θα ξεπεράσουν έως το 2020 τα 2,8 δισ. ευρώ και μπορεί να ανέλθουν έως 4,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων θα προκύψει από τον ιδιωτικό τομέα, με το Δημόσιο να εστιάζεται στη δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου ρυθμιστικού και κανονιστικού για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, αλλά και παρέμβαση σε περιοχές όπου η αγορά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

«Σήμερα η ευρυζωνικότητα, τόσο σε επίπεδο προσφοράς (κάλυψης) όσο και σε επίπεδο ζήτησης (διείσδυσης), γίνεται όρος βιωσιμότητας σε κάθε εξωστρεφή υπηρεσία και παγκόσμια ατμομηχανή της ανάπτυξης. Για κάτι λοιπόν, που αναπτύσσεται πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να το παρακολουθήσουμε, δεν χρειάζονται πολλά λόγια για την οικονομική και αναπτυξιακή σημασία του» τόνισε ο υπουργός Μεταφορων, επισημαίνοντας με έμφαση πως η ευρυζωνικότητα στη χώρα μας, ιδιαίτερα σήμερα, μειώνει τις ανισότητες.

Και αυτό γίνεται για δυο λόγους εξήγησε: «Η ταχύτητα των δικτύων μειώνει το πρόβλημα επικοινωνίας και διακίνησης που προκαλείται από το ανάγλυφο της χώρας, με τα διεσπαρμένα νησιά και τους επάλληλους ορεινούς όγκους. Αποκαθιστά λοιπόν δυνατότητες μιας πιο ισορροπημένης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, μειώνει σημαντικά τις δαπάνες και το κόστος των κοινωνικών υπηρεσιών, άρα σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης είναι σημαντικό εργαλείο για διατήρηση του κορμού του κοινωνικού κράτους και την ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων».

Τέλος, αναφέρθηκε στις ψηφιακές υποδομές λέγοντας χαρακτηριστικά: «όχι τα καλώδια, αλλά τα περιεχόμενα και οι ευκαιρίες χρήσης τους εισάγουν και απαιτούν καλές πρακτικές που ανατρέπουν αυτό το οπισθοδρομικό σύστημα και αναδεικνύουν τη συμμετοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, την παράλληλα δημιουργική ανάπτυξη». Οι ψηφιακές υποδομές επειδή είναι νέα οικονομία, γιατί είναι αυτονόητη εξέλιξη, γιατί έχουν τον κόσμο, τους νέους και την πρόοδο μαζί τους, μπορούν να δράσουν καταλυτικά στις αλλαγές, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή