Συνάντηση Σαμαρά με τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών

Συνάντηση Σαμαρά με τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην εξέλιξη του τομέα των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), Houlin Zhao, στη χώρα. Ο Houlin Zhao, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα στην υψηλότερη θέση του ITU, του βασικού οργανισμού του ΟΗΕ, και αναλαμβάνει καθήκοντα με τη νέα χρονιά, θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και θα συζητήσουν τη σημασία της ψηφιακής ανάπτυξης και της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.

 Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα της ITU, η οποία συμπίπτει με την επανεκλογή της Ελλάδας στο ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης, με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυςή της, αποτελεί μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της ITU και της έμπρακτης υποστήριξής της στην εφαρμογή του στρατηγικού προγράμματος για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, καθώς και της στρατηγικής για την ψηφιακή ανάπτυξη και το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος επισήμανε πως ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι από τους βασικούς τομείς της οικονομίας που έχουν ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Η επίσκεψη του γγ της ITU, πρόσθεσε, αποτελεί μια ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη λήψη αποφάσεων της Διεθνούς Ένωσης στα κρίσιμα θέματα τηλεπικοινωνιών, όπως τη διαχείριση του ραδιοφάσματος, τα τεχνολογικά τηλεπικοινωνιακά πρότυπα…

Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας Δικτύων Μενέλαος Δασκαλάκης, συμφωνήθηκε από κοινού η υποστήριξη πρωτοβουλιών για μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών φορέων, όπως τα πανεπιστήμια, και επιστημονικών φορέων στις επιτροπές και στα διάφορα όργανα της ITU, με αμοιβαίο όφελος για τη χώρα και τον κλάδο.

 Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας ΙTU, αφού συνεχάρη την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει κάνει στον τομέα των τεχνολογιών και επικοινωνιών, επισήμανε την σημασία που έχουν οι τεχνολογίες και οι επικοινωνίες στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το ψηφιακό μέρισμα, το εθνικό παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, η ανάπτυξη των αγροτικών δικτύων, η ανάπτυξη των δημόσιων hotspots WiFi σε όλη την Ελλάδα. «Έργα που αποδεικνύουν πως ο τομέας τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών τοποθετούνται στο κέντρο της αναπτυξιακής ατζέντας της Ελλάδας» ανέφερε.

 Επίσης, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεχή δέσμευσή της προς τη διεθνή συνεργασία, ενθάρρυνε την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως των ΜΜΕ και ζήτησε από όλους να συμμετέχουν ενεργά στις μελλοντικές εργασίες της ITU. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Houlin Zhao θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενώ θα έχει και συνομιλίες με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.  Σημειώνεται πως η ITU ιδρύθηκε το 1865 με σκοπό τη διακρατική συνεργασία σε θέματα τηλεγράφου και η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά της μέλη. Σήμερα η Ένωση καλύπτει όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών, με σκοπούς, μεταξύ άλλων, τη διακρατική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων (όπως οι συχνότητες του ραδιοφάσματος), την έγκαιρη δημιουργία προτύπων υψηλής ποιότητας, που καλύπτουν τηλεπικοινωνίες και ραδιοεπικοινωνίες και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή