Φυλάκιση 4 ετών στον «τρομοκράτη του Facebook»

Φυλάκιση 4 ετών στον «τρομοκράτη του Facebook»

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 4 χρόνια κάθειρξη τιμωρήθηκε ένας Δανός μαροκινής καταγωγής, υπάλληλος βιβλιοπωλείου, ο οποίος υπεράσπιζε τρομοκρατικές πράξεις στο Facebook.

Ο συνήγορος του Σαμ Μανσούρ υποστήριξε ότι με βάση την προστασία ελευθερίας της έκφρασης, ο πελάτης του είχε το δικαίωμα να δημοσιεύει μηνύματα όπως το «είμαστε περήφανοι που είμαστε τρομοκράτες», με τον ίδιο τρόπο που τα σκίτσα των εφημερίδων της Δανίας σατίριζαν τον Μωάμεθ, το 2005. «Ενήργησα με βάση τα  δικαιώματα που μου παρέχει η κοινωνία της Δανίας», τόνισε στη δήλωσή του ο Μανσούρ.

Δικαστήριο της Κοπεγχάγης, όμως, απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό και γνωμοδότησε ότι οι δημοσιεύσεις του μουσουλμάνου στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αποτελούν κάλεσμα σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας. Ανάμεσα στα posts του Μανσούρ ήταν φράσεις όπως «η τζιχάντ είναι καθήκον», ενώ είχε απεικονίσει σε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας αποκεφαλισμένο έναν από τους σκιτσογράφους των επίμαχων σκίτσων του Μωάμεθ. Ο Μανσούρ είχε καταδικαστεί και το 2007 με τις ίδιες κατηγορίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή