Σύντομα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Κυβερνοεπίθεση σε χαλυβουργία

Μια γερμανική χαλυβουργία είναι το δεύτερο παγκοσμίως θύμα επίθεσης χάκερ, το οποίο είχε αποτέλεσμα τη φυσική καταστροφή βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η κυβερνοεπίθεση στη χαλυβουργία αποκαλύφθηκε στην ετήσια έκθεση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI), στην οποία δεν κατονομάζεται το όνομα της εταιρείας, ενώ δεν γίνεται καμία νύξη για το πότε ακριβώς συνέβη το περιστατικό. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, κάποια στιγμή μέσα στο 2013, χάκερ προκάλεσαν σοβαρή καταστροφή σε έναν κλίβανο, αφού παραβίασαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου του και παρενέβησαν στις ρυθμίσεις ώστε ο κλίβανος να μη μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας – με συνέπεια να υποστεί σημαντικές βλάβες. Το πρώτο «κυβερνοσαμποτάζ» είχε στόχο τις συσκευές φυγοκέντρισης σε ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, οι οποίες καταστράφηκαν στις αρχές του 2008, όταν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα προσβλήθηκαν από τον ιό Stuxnet.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Κίνδυνος η τεχνητή νοημοσύνη

Σε ανοικτή επιστολή τους, κορυφαίοι επιστήμονες και ειδικοί υποστηρίζουν πως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, αν δεν υπάρξει μια ερευνητική πολιτική που θα εγγυάται πως οι κάθε λογής εφαρμογές θα έχουν ως γνώμονα το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ανθρωπότητα. Η επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης Future of Life Institute και φέρει, μεταξύ άλλων, τις υπογραφές καθηγητών από το πανεπιστήμιο του Stanford και το MIT, ερευνητών από την Google, την ΙΒΜ και τη Microsoft, ιδρυτών εταιρειών που ειδικεύονται στον τομέα όπως της DeepMind και Vicarious, αλλά και του Βρετανού φυσικού Stephen Hawking. Για να χαραχθεί μια τέτοια ερευνητική πολιτική, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να μελετηθεί η επίδραση που έχουν οι διάφορες κατηγορίες εφαρμογών.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Κάψουλες με ταχύτητα 1.250 χλμ.

Ο μεγιστάνας Elon Musk ανακοίνωσε το πρώτο βήμα ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» το μεταφορικό μέσο ονόματι Hyperloop που επινόησε, αφού όπως έκανε γνωστό, σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης δοκιμαστικής γραμμής στο Τέξας, όπου ερευνητικά κέντρα θα μπορούν να τεστάρουν τις πρωτότυπες κάψουλές τους και να βελτιώσουν την τεχνολογία. Ο ιδρυτής της εταιρείας αεροδιαστημικής SpaceX και της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Motors περιέγραψε το Hyperloop πριν από δύο καλοκαίρια, μιλώντας για υπέργειες αεροσήραγγες μέσα στις οποίες θα κινούνται κάψουλες με ηλεκτρική ενέργεια, που θα μεταφέρουν τους επιβάτες με τελική ταχύτητα 1.250 χλμ./ώρα, δηλαδή πιο γρήγορα από ό,τι τα αεροπλάνα. Η δοκιμαστική γραμμή θα έχει μήκος 8 χιλιόμετρα και, όπως προβλέπει η ιδέα του Musk, στο εσωτερικό της η πίεση θα είναι ελαττωμένη, ώστε κατά την κίνησή τους οι κάψουλες να μη συναντούν αντίσταση από τον αέρα. Σύμφωνα με τον Musk, με αυτό τον τρόπο η ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του Hyperloop θα μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από φωτοβολταϊκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή