ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέντε εφαρμογές “μονοπωλούν” τα δίκτυα mobile internet

pente-efarmoges-amp-8220-monopoloyn-amp-8221-ta-diktya-mobile-internet-2070385

• Τα δύο τρίτα των διακινούμενων δεδομένων μέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών προέρχονται από τις πέντε δημοφιλέστερες εφαρμογές σε κάθε χώρα που μελετήθηκε, με το video streaming και το social networking να κυριαρχούν

• Την επόμενη εξαετία η διακίνηση δεδομένων βίντεο θα είναι περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα έξι τελευταία χρόνια

• Δ΄ τρίμηνο 2014: Για πρώτη φορά οι νέες συνδρομές LTE, 110 εκατομμύρια, ήταν περισσότερες από τις συνδρομές WCDMA/HSPA.

• 2014: 800 εκατομμύρια νέες συνδρομές smartphone παγκοσμίως ανεβάζουν το συνολικό αριθμό σε 2,7 δισεκατομμύρια, 40% αύξηση σε σχέση με 1,9 δισεκατομμύρια συνδρομές το 2013

Τα ευρήματα της ενδιάμεσης έκδοσης της έκθεσης Ericsson Mobility Report αποκαλύπτουν ότι οι πέντε δημοφιλέστερες εφαρμογές σε κάθε χώρα δημιουργούν την πλειονότητα των διακινούμενων δεδομένων μεταξύ έξυπνων συσκευών. Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση – ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ισπανία – οι εφαρμογές αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών, κάτι που αντανακλά μια παγκόσμια τάση.

Εκτός αυτού, αποδεικνύεται ότι οι εφαρμογές video streaming και social networking είναι μακράν οι δημοφιλέστερες σε κάθε χώρα. Παρά τις σαφείς γενικές τάσεις, κάθε χώρα εμφανίζει τις δικές της μοναδικές προτιμήσεις – π.χ. το Δεκέμβριο του 2014 οι τρεις κορυφαίες εφαρμογές στις ΗΠΑ περιελάμβαναν το Netflix και το YouTube, ενώ στη Νότια Κορέα ήταν δημοφιλείς η peer-to-peer εφαρμογή AfreecaTV και η γηγενής μηχανή αναζήτησης NAVER. Το Facebook ήταν η κορυφαία εφαρμογή σε κάθε χώρα που μελετήθηκε.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι τα βίντεο από κινητές συσκευές κυριαρχούν στην αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων και προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 45% ετησίως μέχρι το 2020. Κατά την επόμενη εξαετία, η συνολική διακίνηση δεδομένων βίντεο μέσω κινητών συσκευών θα αυξηθεί περίπου 17 φορές περισσότερο από ό,τι τα τελευταία έξι χρόνια. Οι κυριότεροι παράγοντες που καθοδηγούν αυτή την ταχεία ανάπτυξη είναι η αύξηση των συσκευών με δυνατότητα λήψης βίντεο, οι μεγαλύτερες οθόνες και η βελτιωμένη ποιότητα εικόνας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι το βίντεο αποτελεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του διαδικτυακού περιεχομένου όπως οι ειδήσεις, οι διαφημίσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περιεχόμενο βίντεο χρησιμοποιείται και διαμοιράζεται όλο και περισσότερο από χρήστες δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter.

Οι τάσεις της αγοράς κινητών συσκευών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 δείχνουν ότι, για πρώτη φορά, η τεχνολογία LTE κατάφερε τις υψηλότερες τριμηνιαίες προσθήκες, με 110 εκατομμύρια νέες συνδρομές. Άλλα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τα HSPA και GSM/EDGE. Επιπλέον, τα συνολικά στοιχεία του έτους δείχνουν ότι προστέθηκαν 800 εκατομμύρια νέες συνδρομές smartphone παγκοσμίως, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 2,7 δισεκατομμύρια, 40% αύξηση σε σχέση με 1,9 δισεκατομμύρια συνδρομές το 2013.

Τέλος, η έκθεση αναδεικνύει την πτώση του αριθμού των καταναλωτών που παρακολουθούν παραδοσιακή τηλεόραση και την αύξηση αυτών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming. Έχοντας μελετήσει εννέα βασικές αγορές από όλο τον κόσμο, το Ericsson ConsumerLab αναγνώρισε μια σημαντική αλλαγή στις τηλεοπτικές συνήθειες του κοινού, όσον αφορά τη συχνότητα των προβολών: φέτος για πρώτη φορά, περισσότεροι άνθρωποι θα παρακολουθούν κάθε εβδομάδα βίντεο μέσω streaming σε σύγκριση με την  παραδοσιακή κατανάλωση περιεχομένου σε αυτές τις αγορές. Οι παράγοντες αυτής της αλλαγής περιλαμβάνουν την έλευση της τεχνολογίας 4G, την αύξηση της χρήσης smartphone και tablet και το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για εύχρηστες on-demand υπηρεσίες που προσφέρουν πρόσβαση στο περιεχόμενο από πολλαπλές συσκευές.

Πλήρεις εκδόσεις της έκθεσης Ericsson Mobility Report δημοσιεύονται δύο φορές ανά έτος. Η ενδιάμεση αυτή έκδοση δημιουργήθηκε με αφορμή το προσεχές Mobile World Congress στη Βαρκελώνη (2-5 Μαρτίου).