Ουραγός η Ελλάδα στις ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς

Ουραγός η Ελλάδα στις ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα χάνει το τρένο της νέας τεχνολογίας. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενιαία ψηφιακή αγορά δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνδέσεις νέας γενιάς (New Generation Aceess ή NGA). Στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο, μόλις το 3% των ευρυζωνικών συνδέσεών της ήταν πολύ υψηλών ταχυτήτων (NGA). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 27% και η χώρα με την υψηλότερη επίδοση ήταν το Βέλγιο, όπου το 77% των ευρυζωνικών συνδέσεων ήταν νέας γενιάς.

Οι συνδέσεις NGA κατά κανόνα προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης άνω των 30 εκατ. στοιχειών πληροφοριών το δευτερόλεπτο (Mbps). Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Ε.Ε. μέσω της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Ατζέντα (Digital Agenta)» είναι μέχρι το 2020 το 100% των συνδέσεων να καταστούν NGA, δηλαδή να προσφέρουν ταχύτητες άνω των 30 Mbps. Μάλιστα το 50% εξ αυτών στόχος είναι να προσφέρει ταχύτητες άνω των 50 Mbps.

H έρευνα της Ε.Ε. στον τομέα της ευρυζωνικότητας δείχνει ότι η «παλιά» Ευρώπη, με ορισμένες εξαιρέσεις, ανταγωνίζεται υπό δυσμενείς όρους τη «νέα» Ευρώπη. Η τελευταία δείχνει να πετυχαίνει «το άλμα του βατράχου» στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, όπως δείχνουν οι επιδόσεις χωρών, όπως εκείνες της Βαλτικής, αλλά και οι πιο γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία. Οι τελευταίες ποτέ δεν είχαν αναπτύξει εκτεταμένα δίκτυα χαλκού και πλέον περνάνε στην εποχή της οπτικής ίνας. Για παράδειγμα, η Ρουμανία εμφανίζεται δεύτερη στη σχετική κατάταξη, αξιοποιώντας κυρίως οπτικές ίνες. Ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι η ανάπτυξη των δικτύων αυτών έχει γίνει στη συγκεκριμένη χώρα άναρχα. Επίσης, παρήγορο είναι ότι αντίστοιχες επιδόσεις με την Ελλάδα εμφανίζει και η Ιταλία που κατατάσσεται στην 27η θέση. Ωστόσο, οι προαναφερόμενες επιδόσεις αναμφίβολα βαραίνουν πολλούς άλλους δείκτες, όπως π.χ. ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας κ.λπ., συμβάλλοντας αρνητικά στην ελκυστικότητα των επενδυτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι ποτέ στο παρελθόν δεν αναπτύχθηκε στην Ελλάδα η καλωδιακή τηλεόραση.

Σήμερα πάνω από το 50% των συνδέσεων NGA στην Ε.Ε. βασίζεται σε συνδέσεις καλωδιακής τηλεόρασης, οι οποίες πλέον αξιοποιούνται και ως τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις. Επίσης, η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ποτέ δεν αναπτύχθηκε επαρκώς ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες, έτσι ώστε κάποιοι παίκτες να κινηθούν γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνον ο ΟΤΕ κινήθηκε προς τα εκεί αναπτύσσοντας το νέο δίκτυο VDSL -δηλαδή του αναβαθμισμένου DSL που προσφέρει συνδέσεις από 30 έως 50 Mbps- και μάλιστα με αργούς ρυθμούς, που ήδη αποτυπώνονται στις στατιστικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή