Το νέο «όπλο» της Microsoft

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνοντας κάποιος 40 χρόνια ζωής, μάλλον το τελευταίο σχόλιο που θα ήθελε να ακούσει είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει την επικείμενη κρίση της μέσης ηλικίας. Ωστόσο, πολλά από τα δημοσιεύματα για τα τεσσαρακοστά «γενέθλια» της Microsoft, τον περασμένο μήνα, επικεντρώθηκαν στην… ηλικιακή της κρίση, που για την αμερικανική εταιρεία «μεταφράζεται» στο ότι είναι ο μεγάλος χαμένος από τη στροφή εκατομμυρίων χρηστών στα tablet και τα smartphone. Ωστόσο, όλα τα αφιερώματα αναγνωρίζουν πως ο τεχνολογικός κολοσσός μπορεί κάλλιστα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει με την επόμενη έκδοση των Windows.

Προσπερνώντας την 9η έκδοση, που κανονικά θα έπρεπε να διαδεχθεί τα Windows 8.1, το νέο λειτουργικό θα ονομάζεται Windows 10 και αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του καλοκαιριού. Στόχος της Microsoft είναι, σε μόλις 2-3 χρόνια, να βρίσκεται εγκατεστημένο σε ένα δισεκατομμύριο συσκευές. Τι συσκευές θα είναι αυτές; Σε γενικές γραμμές, κάθε κατηγορία γκάτζετ με επεξεργαστή και δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Κι αυτό, γιατί η καινούργια πλατφόρμα προορίζεται για υπολογιστές, «ταμπλέτες», smartphone, την παιχνιδομηχανή Xbox, φθηνούς «υπολογιστές τσέπης» όπως το Raspberry Pi 2 και οποιουδήποτε είδους «ευφυή» εξοπλισμό για το «Ιντερνετ των πραγμάτων».

Βέβαια, τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν σε επτά διαφορετικές παραλλαγές, από τις οποίες, π.χ., τα Windows 10 mobile αναπτύσσονται ειδικά για τα «έξυπνα» κινητά και τα μικρά tablet. Εντούτοις, η Microsoft υπόσχεται πως όλα τα μηχανήματα με το νέο λειτουργικό θα εξασφαλίζουν ενιαία εμπειρία χρήσης και θα «τρέχουν» εφαρμογές από το ίδιο online κατάστημα. Μια δυνατότητα που δεν προσφέρουν η Google και η Apple, οι οποίες έχουν αναπτύξει διαφορετικές πλατφόρμες για τις «έξυπνες» συσκευές και τους υπολογιστές, που «επικοινωνούν» ελάχιστα μεταξύ τους.

Αν και με διαφορετική φιλοσοφία, ο τρόπος που θα διατεθούν τα Windows 10, όπως και οι μεταγενέστερες αναβαθμίσεις τους, θυμίζουν τη στρατηγική που ακολουθούν εδώ και καιρό οι δύο άλλες εταιρείες –και διαφοροποιούνται απ’ ό,τι έκανε έως σήμερα ο αμερικανικός κολοσσός. Πρώτα και κύρια, γιατί θα διαθέσει το λειτουργικό δωρεάν για όλες τις υπάρχουσες συσκευές που βασίζονται στα Windows 7 και Windows 8.1, υπό την προϋπόθεση πως η εγκατάσταση θα γίνει μέσα σε ένα χρόνο.

Επιπλέον, επειδή τα Windows 10 θα είναι η «τελευταία» έκδοση των Windows, με την έννοια πως δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει ξανά κάποια καινούργια «γενιά» του λειτουργικού, που θα ενσωματώνει δραστικές αλλαγές. Αντίθετα, η εταιρεία θα συνεχίσει να εξελίσσει συνεχώς την πλατφόρμα, εμπλουτίζοντάς την τακτικά με «φρέσκες» λειτουργίες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να έχει σημαντική οικονομική επίπτωση, από τη στιγμή που οι περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν στα μηχανήματά τους την έκδοση που ήταν προεγκατεστημένη όταν τα αγόρασαν. Από την άλλη πλευρά, σε συνδυασμό με τη δωρεάν αναβάθμιση από τις δύο προηγούμενες «γενιές», αναμένεται να δημιουργηθεί μια αρκετά μεγάλη βάση χρηστών των νέων Windows, δίνοντας έτσι κίνητρο στους προγραμματιστές να αναπτύξουν εφαρμογές για το λειτουργικό.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Forrester Research, η ανάπτυξη πολύ περισσότερων application αποτελεί μια από τις κρίσιμες παραμέτρους που θα κρίνουν την επιτυχία του λειτουργικού. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,4 εκατ. εφαρμογές για το Android και σχεδόν ο ίδιος αριθμός για τα iPhone και iPad, την ώρα που τα προγράμματα για τις «ταμπλέτες» και τα smartphone με Windows δεν ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες χιλιάδες.

Ετσι, ήδη από τις αρχές του χρόνου, η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως η σχεδίαση του λειτουργικού έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν ακόμη πιο εύκολα να αναπτύσσουν universal εφαρμογές, δηλαδή software που σχεδόν με τον ίδιο κώδικα θα μπορεί να «τρέξει» σε όλα τα συμβατά μοντέλα. Στα τέλη Απριλίου, παρουσίασε επίσης εργαλεία και λύσεις που βοηθούν να μετατραπούν σε universal εφαρμογές τίτλοι που έχουν αναπτυχθεί για το Android ή τα iPhone και iPad. Μάλιστα, με αυτά τα εργαλεία θα μπορεί να γίνει το ίδιο και για application που «τρέχουν» απευθείας στο web ή για προγράμματα συμβατά με παλιότερες εκδόσεις των Windows.

Καινοτομίες

Εκτός από διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης των νέων Windows, η Microsoft φρόντισε να ενσωματώσει επίσης αρκετές καινοτομίες, για να τα κάνει ακόμη πιο ελκυστικά. Επομένως, το λειτουργικό θα συνοδεύεται από έναν εντελώς καινούργιο browser, με όνομα Edge. Ο browser θα συνυπάρχει με τον Internet Explorer, για λόγους συμβατότητας, ωστόσο θα είναι πιο γρήγορος και εύχρηστος, έχοντας επίσης βελτιωμένο ντιζάιν. Επίσης, η πλατφόρμα θα ενσωματώνει τον «ψηφιακό βοηθό» Cortana, ο οποίος έτσι θα κάνει την εμφάνισή του και στα PC και tablet, πέρα από τα smartphone. Επιπλέον, με αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα το Μενού Εναρξη, θα επαναφέρει χαρακτηριστικά που απαλείφθηκαν στα Windows 8.1, κάνοντάς τα πιο δύσχρηστα για ορισμένους χρήστες.

Από όλες τις νέες λειτουργίες που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, μία από τις πιο διαφημισμένες είναι το «Continuum for Phones», το οποίο θα υποστηρίζεται από επόμενα μοντέλα smartphone με Windows 10 mobile. Χάρις σε αυτήν τη λειτουργία, τα «έξυπνα» τηλέφωνα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν «υπολογιστές τσέπης». Συνδέοντάς τα με μια εξωτερική οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και ένα mouse, τα κινητά θα αναπαράγουν το ίδιο γραφικό περιβάλλον και θα προσφέρουν την ίδια εμπειρία χρήσης με ένα κανονικό PC. Μάλιστα, η συσκευή θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά ως smartphone: έτσι, την ώρα που θα «δανείζεται» κανείς ένα ποσοστό της υπολογιστικής ισχύος, π.χ. για να πληκτρολογήσει ένα κείμενο στο εξωτερικό μόνιτορ μέσω του Word, θα μπορεί παράλληλα να βλέπει κάποιο βίντεο στην οθόνη του smartphone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή