Full frame, γρήγορη, σταθερή και αθόρυβη

Full frame, γρήγορη, σταθερή και αθόρυβη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη Sony α7 II, η ιαπωνική εταιρεία γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην αναβάθμιση των φωτογραφικών μηχανών χωρίς καθρέφτη (mirrorless), την οποία ξεκίνησε η ίδια πέρυσι με τις α7 και α7 R, τα πρώτα mirrorless μοντέλα στον κόσμο με full frame αισθητήρα, δηλαδή με αισθητήρα διαστάσεων αντίστοιχων του φιλμ 35 mm, που χρησιμοποιούσαν οι αναλογικές φωτογραφικές. Ετσι, η α7 II κρατά από τους «προκατόχους» της την απεικόνιση πλήρους καρέ και το συμπαγές «σώμα» μιας μηχανής χωρίς καθρέφτη, ώστε να μεταφέρεται εύκολα.

Την ίδια στιγμή, όμως, διαθέτει και μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις, όπως ο μικρότερος χρόνος εκκίνησης και το ταχύτερο υβριδικό σύστημα αυτόματης εστίασης, το οποίο μπορεί επομένως να καλύψει περισσότερα σενάρια φωτογραφίσεων. Ωστόσο, μία από τις βασικότερες αλλαγές στην α7 II έχει να κάνει με το γεγονός ότι διαθέτει σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας 5 αξόνων, ούσα μάλιστα η πρώτη στον κόσμο στην κατηγορία των full frame μοντέλων με εναλλάξιμους φακούς. Συνεπώς, εξασφαλίζει εικόνες χωρίς τρεμόπαιγμα, ακόμη και σε συνθήκες που πρέπει το κλείστρο να μείνει ανοικτό για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στα πρότυπα των α7 και α7 R, η μηχανή διαθέτει full frame αισθητήρα 24,3 Megapixel και επεξεργαστή εικόνας BIONZ X, δύο εξαρτήματα που εξασφαλίζουν πάρα πολύ καλές λήψεις σε μεγάλη ποικιλία συνθηκών, αποτυπώνοντας τις εικόνες με μεγάλη λεπτομέρεια και ζωντανά χρώματα. Ο θόρυβος είναι σχεδόν ανύπαρκτος μέχρι τα 12.800 και 25.600 ISO, όπου κάνει την «εμφάνισή» του, ιδίως αν κανείς φωτογραφίζει σε φορμά JPEG – καθώς υπάρχει και η επιλογή αποθήκευσης αρχείων RAW. Στη βελτιωμένη συμπεριφορά της κάμερας συμβάλλει όμως και το αναβαθμισμένο σύστημα αυτόματης εστίασης, το οποίο σε συνθήκες επαρκούς φωτισμού αποκρίνεται άμεσα και με ακρίβεια, αποδίδοντας αρκετά ικανοποιητικά και σε εσωτερικούς χώρους. Στην πράξη, επίσης, αποδεικνύεται πως το σύστημα σταθεροποίησης αποτελεί όντως ένα από τα μεγάλα «ατού» της α7 II. Και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα να τραβήξει κανείς «καθαρές» εικόνες κρατώντας τη μηχανή ακίνητη με το χέρι, σε συνθήκες που με μια άλλη φωτογραφική το αποτέλεσμα θα ήταν «θολωμένα» καρέ.

Οσον αφορά την κατασκευή της α7 II, η Sony φρόντισε όλες εκείνες τις λεπτομέρειες προκειμένου να είναι εργονομική και άνετη στη χρήση, ενώ χάρις στον «σκελετό» της από μαγνήσιο είναι αρκετά ανθεκτική.

Πλεονεκτήματα που αποδεικνύονται χρήσιμα τόσο στις φωτογραφίσεις όσο και στην καταγραφή βίντεο Full HD, με τις λήψεις να μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας είτε το εξαιρετικό ηλεκτρονικό της σκόπευτρο είτε την 3΄΄ LCD οθόνη, που επίσης είναι ανακλινόμενη. Τέλος, από την α7 II δεν λείπει η δυνατότητα σύνδεσης σε Wi-Fi και το τσιπ NFC, για την ασύρματη μεταφορά των αρχείων σε «έξυπνες» συσκευές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή