Σύντομα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ECOSIA

Αναζήτηση για καλό σκοπό

Τα 2,5 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες άγγιξε η μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνετ Ecosia, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε έναν που τη χρησιμοποιεί να συμβάλει σε προγράμματα αναδάσωσης στη Βραζιλία και την Αφρική. Ο λόγος είναι πως η γερμανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το «ψαχτήρι» προσφέρει για την αποκατάσταση δασών το 80% των εσόδων της, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις online διαφημίσεις. Επομένως, κάθε φορά που κανείς αναζητεί ιστοσελίδες πληκτρολογώντας «λέξεις-κλειδιά» στην Ecosia, συμβάλλει οικονομικά στη φύτευση δέντρων σε περιοχές του πλανήτη που κινδυνεύουν από ερημοποίηση. Η μηχανή λειτουργεί από το 2009 ενώ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Jacey Bingler στο περιοδικό Scientific American, χάρις στην αυξημένη επισκεψιμότητα κάθε μήνα καταλήγουν στα προγράμματα αναδάσωσης έως και 75.000 δολάρια. Ενα ποσό που «μεταφράζεται» στη φύτευση 4 δέντρων κάθε λεπτό.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2016

Φωτισμός στις Φιλιππίνες με αλμυρό νερό

Μία πολύ πιο ασφαλή λύση για τους κατοίκους των Φιλιππίνων που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και επομένως χρειάζεται να χρησιμοποιούν λάμπες κηροζίνης για φωτισμό τη νύχτα, ανέπτυξε η μικρή εταιρεία SALt (Sustainable Alternative Lighting) με έδρα τη Μανίλα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία λάμπα LED η οποία λειτουργεί με αλμυρό νερό, χρησιμοποιώντας είτε απευθείας νερό από τη θάλασσα είτε γλυκό νερό στο οποίο έχει προστεθεί αλάτι. Η λάμπα βασίζεται σε γαλβανικά στοιχεία, δηλαδή διατάξεις που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με τη βοήθεια μιας χημικής αντίδρασης. Στη θέση όμως των ηλεκτρολυτών που χρησιμοποιούνταν για την αντίδραση μέχρι σήμερα σε εφαρμογές των γαλβανικών στοιχείων, η αντίδραση στο εσωτερικό της λάμπας αξιοποιεί το υδατικό διάλυμα του αλατιού. Το μόνο άλλο αναλώσιμο στη λάμπα είναι τα δύο ηλεκτρόδιά της, τα οποία για 8 ώρες ημερήσιο φωτισμό, θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε έξι μήνες. Η παραγωγή της συσκευής αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ DOT

«Εξυπνο» ρολόι με Μπράιγ

Ενα «έξυπνο» ρολόι που εμφανίζει τις ειδοποιήσεις στο σύστημα Μπράιγ, και προορίζεται για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης, ανέπτυξε η νοτιοκορεατική εταιρεία Dot. Στην πρόσοψη του smartwatch, το οποίο έχει το όνομα της εταιρείας, υπάρχουν 24 κουκκίδες που αυξομειώνουν το ύψος τους κατά μερικά χιλιοστά. Ετσι, σε κάθε νέα ειδοποίηση, στην οθόνη σχηματίζονται τα ανάγλυφα σύμβολα του αλφάβητου Μπράιγ που αντιστοιχούν στους χαρακτήρες του συγκεκριμένου μηνύματος, ώστε ο χρήστης να μπορεί να το διαβάσει με την αφή. Το ρολόι είναι συμβατό με tablet και smartphone που υποστηρίζουν ασύρματη σύνδεση μέσω Bluetooth, ενώ με τη βοήθειά του θα μπορεί επίσης κανείς να ενημερώνεται για την ώρα ή να χρησιμοποιεί οδηγίες πλοήγησης. Για την ανάπτυξη του γκάτζετ, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση 600.000 δολαρίων, ενώ το σχέδιό της είναι να συγκεντρώσει άλλο 1 εκατ. δολάρια, ώστε να κυκλοφορήσει το smartwatch τον Δεκέμβριο, αρχικά στις ΗΠΑ με τιμή 300 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή