Οι επιθέσεις όπως τις «είδε» το Ιντερνετ

Οι επιθέσεις όπως τις «είδε» το Ιντερνετ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα «τιτιβίσματα», θλίψη, προβληματισμός και διχογνωμίες ήταν ο απόηχος των τραγικών γεγονότων στο Παρίσι, έτσι όπως καταγράφηκε στο Διαδίκτυο από τους ελληνόφωνους χρήστες. «Συνολικά 17.660 μοναδικοί χρήστες καταπιάστηκαν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις με 80.025 αναφορές σχολιάζοντας στο Twitter, γράφοντας σε προσωπικά blogs ή ειδησεογραφικά sites από τη γνωστοποίηση της επίθεσης έως και το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, πριν δηλαδή από την επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν Ντενί», σημειώνει στην «Κ» η κ. Λένια Μιλιτιάδους από την isMOOD, την εταιρεία social media and web analytics.

Πρώτο, βέβαια, μοιάζει να «αφυπνίστηκε» το Facebook, όπου η είδηση ξεκίνησε να αναπαράγεται και να σχολιάζεται παράλληλα με τα ειδησεογραφικά sites. «Το Twitter άργησε κατά τι, σύμφωνα με την καταγραφή μας. Η πρώτη αναφορά έγινε λίγο πριν από τις δύο το πρωί και ενώ το θρίλερ συνεχιζόταν στην Πόλη του Φωτός», εξηγεί η ίδια. Τα συναισθήματα ήταν κατά 69% αρνητικά, ενώ τα tweets που αναπαράχθηκαν ως επί το πλείστον ήταν γλυκόπικρα και εμπεριείχαν συγκρίσεις με την Ελλάδα. «Στο Παρίσι τα ταξί μεταφέρουν δωρεάν, στην Ελλάδα θα πλήρωνες, αλλά θα μάθαινες ποιος το έκανε, ποιος φταίει και τι μέτρα θα πρέπει να παρθούν», σχολίασε ο χρήστης «Ανάπηρος Χταπόδης», που η εταιρεία τον κατατάσσει ως τον δημοφιλέστερο όλων. Αντίστοιχα, γρήγορη αναπαραγωγή είχαν και χρηστικά tweets όπως τα τηλέφωνα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Οσο, όμως, η ώρα περνούσε, άρχιζε και το ιδιότυπο ελληνικό debate μεταξύ όσων έκριναν ότι η ευαισθησία έναντι των επιθέσεων ήταν επιλεκτική και όσων υπερασπίζονταν την εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους Γάλλους. Η απαρχή της διχογνωμίας καταγράφηκε και στα tweets, «εάν σας συγκλόνισε αυτό που έγινε στο #ParisAttacks, σκεφτείτε ότι αυτό είναι ένα ήσυχο απόγευμα σε μια γειτονιά της Συρίας», έγραψε ο Paspartou.

Την αναστάτωση από την επίθεση του ISIS ακολούθησε μια πολύ μικρότερης έντασης, όταν το πρωί της 17ης Νοεμβρίου έγινε ο σεισμός στη Λευκάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, οι πρώτες δύο αναφορές έγιναν ακριβώς ένα λεπτό μετά τη σεισμική δόνηση, δηλαδή στις 9.11 π.μ. «Συνολικά, γράφτηκαν 6.935 σχετικά σχόλια, εκ των οποίων το 51% τις πρώτες πέντε ώρες, όσο δηλαδή ο αιφνιδιασμός του Εγκέλαδου ήταν νωπός». Τα συναισθήματα ήταν κατά 66% αρνητικά, αλλά γράφτηκαν και πολλά χιουμοριστικά tweets. «Ο σεισμός πώς ανεβαίνει στο Instagram, θα τρελαθώ», έγραψε ο «Απατος Μεταλάς». «Σε πανικό εκατοντάδες χρήστες του Twitter και του Facebook στην Ελλάδα, που θα ’θελαν να γράψουν κάτι για τον σεισμό στη Λευκάδα, αλλά θυμήθηκαν ότι δεν είχαν γράψει λέξη για τον σεισμό στο Νεπάλ τον περασμένο Απρίλιο», έγραψε υπαινικτικά η Λ.Γ. στο Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή