Θεωρητικό όριο 150 φίλων στο Facebook

Θεωρητικό όριο 150 φίλων στο Facebook

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι αμείλικτη. Δεν μπορείτε να έχετε χίλιους ή πεντακόσιους φίλους στο Facebook. Σύμφωνα, μάλιστα, με νέα μελέτη, δεν μπορείτε να έχετε πάνω από 150 φίλους. Λόγω των περιορισμών των εγκεφαλικών δυνατοτήτων και του ελεύθερου χρόνου μας, κανείς μας δεν μπορεί να καλλιεργήσει περισσότερες από 150 πραγματικές φιλίες στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην καθημερινότητα. Οι υπόλοιποι είναι απλές γνωριμίες, άνθρωποι που απλώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε όταν τους δούμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society Open Science.

Το θεωρητικό όριο των 150 φίλων, έχει γίνει γνωστό ως αριθμός Ντάνμπαρ, από τον Βρετανό εξελικτικό βιολόγο καθηγητή Ρόμπιν Ντάνμπαρ, που υπογράφει και την πρόσφατη έρευνα. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, οι ανθρώπινες σχέσεις διέπονται από ομόκεντρα κυκλικά επίπεδα. Ετσι, ένας άνθρωπος έχει 5 στενούς φίλους, 15 πολύ καλούς φίλους, 50 καλούς φίλους, 150 φίλους, 500 γνωστούς και 1.500 ανθρώπους που απλώς αναγνωρίζει.

Το επίπεδο των 150 είναι σημαντικό, διότι καθορίζει τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ανταποδοτικές σχέσεις, έναντι των οποίων νιώθουμε υποχρεώσεις ή στους οποίους κάνουμε χάρες. Ετσι, αυτοί που εμφανίζονται να έχουν χίλιους ή περισσότερους φίλους στο Facebook απλώς έχουν συμπεριλάβει ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Για να καταλήξει στο συμπέρασμά του, ο καθηγητής Ντάνμπαρ χρησιμοποίησε δεδομένα από 3.300 Βρετανούς, τους οποίους χώρισε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε 155 φίλους και η δεύτερη 183 φίλους στο Facebook. Ερωτηθέντες σε πόσους από αυτούς τους φίλους θα προσέτρεχαν σε ώρα ανάγκης, η απάντηση ήταν σε τέσσερις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή