Φουντώνει η κόντρα Apple – FBI για το «ξεκλείδωμα» του iPhone 5C

Φουντώνει η κόντρα Apple – FBI για το «ξεκλείδωμα» του iPhone 5C

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ολομέτωπη σύγκρουση με την αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως θα οδηγήσει η άρνηση της Apple να τροποποιήσει λογισμικό ώστε να υπάρξει πρόσβαση στο iPhone 5C που ανήκε στον τρομοκράτη Σαΐντ Φαρούκ. Σύμφωνα με απόφαση της 16ης Φεβρουαρίου, η δικαστής Σέρι Πιμ έδωσε εντολή στον κολοσσό της υψηλής τεχνολογίας να ξεκλειδώσει το εν λόγω «έξυπνο τηλέφωνο». Η δε απόφασή της βασίστηκε σε νομοθεσία του 1789, η οποία προβλέπει πως τα ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν την αρμοδιότητα να δώσουν εντολή σε κάποιον να εκτελέσει συγκεκριμένη πράξη.

Ο Σαΐντ Φαρoύκ είναι ένας εκ των δύο τρομοκρατών που στις 2 Δεκεμβρίου άνοιξαν πυρ προκαλώντας τον θάνατο δεκατεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων σε πάρτι στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας. Η Apple, σημειωτέον, έχει συνεργαστεί μέχρι στιγμής με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα δεδομένα του κινητού, αλλά δεν πρόκειται να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση.

«Το FBI ζητεί ουσιαστικά ένα “πασπαρτού”, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να ξεκλειδώσει εκατομμύρια iPhone, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων πολλών πελατών μας σε όλο τον κόσμο», παρατηρεί ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple. «Δημιουργείται έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο αφήνει τα περιθώρια στις αμερικανικές αρχές να ζητήσουν στο μέλλον και από άλλες επιχειρήσεις να αλλάξουν τα προϊόντα τους». Ο κ. Κουκ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, υπογραμμίζοντας ότι «οι ατομικές ελευθερίες και η ελευθερία που φέρεται να προασπίζεται η κυβέρνηση διακυβεύονται».

Από τη δική τους πλευρά το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσάπτουν στην Apple πως δεν εμφανίζεται αρωγός στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και έχει ως βασικό της κίνητρο τις πωλήσεις της και τους πελάτες της. «Η προσπάθεια της Apple έγκειται στο να σχεδιάζει και να διαθέτει στην αγορά προϊόντα τα οποία επιτρέπουν στην τεχνολογία να ελέγχει την πρόσβαση στα δεδομένα και όχι στον νόμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Αντιπαράθεση

Το iPhone 5C, εν αντιθέσει με το ακριβότερο και πιο προηγμένο iPhone 5S, δεν διαθέτει αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος για να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες του. Απαιτεί την εισαγωγή κωδικού, ο οποίος είναι αποθηκευμένος στην ίδια τη συσκευή. Υστερα δε από κάθε αποτυχημένη απόπειρα, ενεργοποιείται η χρονοκαθυστέρηση, ενώ έπειτα από 10 προσπάθειες όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα αυτοκαταστρέφονται. Ακόμα κι αν το FBI απενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαγραφής, θα χρειαστεί πιθανώς 5,5 χρόνια να διαρρήξει τον κωδικό, όπως υπολογίζει η Apple. Στόχος των μυστικών υπηρεσιών είναι να διαπιστώσoυν με ποιον/ποιους είχε επικοινωνία και σε ποιες ιστοσελίδες περιηγήθηκε πριν από το μακελειό της 2ας Δεκεμβρίου o Σαΐντ Φαρούκ.

Το δικαστήριο ζητεί από την Apple να δημιουργήσει ένα ειδικό ad hoc λειτουργικό πρόγραμμα μόνο για το επίμαχο iPhone, κάνοντας τρεις αλλαγές στο λογισμικό. Με τις αλλαγές αυτές θα παρακαμφθεί η διαδικασία εισαγωγής κωδικού και η αυτόματη διαγραφή αρχείων, καθώς και να συνδεθεί η συσκευή με υπερ-υπολογιστή και να βομβαρδιστεί με κωδικούς, ώσπου να εντοπιστεί ο κατάλληλος. Ανεξαρτήτως του ποια ορολογία χρησιμοποιεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, «η δημιουργία νέου λειτουργικού συστήματος παράκαμψης του κωδικού ασφαλείας τείνει στο να δημιουργεί αυτό που αποκαλούμε “πίσω πόρτα”», παρατηρεί ο Τιμ Κουκ. «Οσο κι αν διατείνεται ότι θα έχει περιορισμένη χρήση μόνον, κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί».

Εν τω μεταξύ, για να στηρίξει το επιχείρημά του ότι πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση, ο επικεφαλής της Apple ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το FBI τουλάχιστον 70 φορές. Τέλος, κατά τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς με ειδίκευση στην κρυπτογράφηση, Μάθιου Γκριν, η υπόθεση εγείρει ένα καίριο ερώτημα: «Τι θα κάνουμε όταν, λόγου χάριν, εμφανιστούν Κινέζοι αξιωματούχοι λέγοντας “εάν θέλετε να συνεχίσετε να πουλάτε κινητά στη χώρα μας, θέλουμε την ίδια πρόσβαση που είχε στις συσκευές αυτές και το FBI”;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή