ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σοβαρά κενά ασφαλείας αντιμετωπίζουν 900 εκατομμύρια συσκευές Android

sovara-kena-asfaleias-antimetopizoyn-900-ekatommyria-syskeyes-android-2145952

Σοβαρά κενά ασφάλειας σε περίπου 900 εκατομμύρια «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android εντόπισαν ερευνητές της εταιρείας Checkpoint.

Όπως υποστηρίζει η Checkpoint σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της, τα κενά ασφαλείας που εντοπίστηκαν μπορούν να επιτρέψουν στους εισβολείς να αποκτήσουν «πλήρη έλεγχο» μίας συσκευής και «απεριόριστη πρόσβαση» σε ευαίσθητα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτή.

Οι επίδοξοι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις προβληματικές συσκευές χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό που δεν θα ζητά καμία άδεια πρόσβασης από τους νόμιμους χρήστες.

Παρά ταύτα, η Checkpoint επισημαίνει ότι έως τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι επίμαχες αδυναμίες χρησιμοποιούνται από κυβερνο-εγκληματίες.

Τα κενά ασφαλείας, σύμφωνα με την Checkpoint, εντοπίζονται σε συσκευές που διαθέτουν τσιπ κατασκευασμένα από την εταιρεία Qualcomm.

Στην πράξη, όπως επισημαίνει η Checkpoint, αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα διορθώνονται μόνο εφόσον η Qualcomm αναπτύξει διορθωτικό λογισμικό και το διανείμει στους κατασκευαστές των συσκευών ή τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Μερικές συσκευές που χρησιμοποιούν προβληματικά τσιπ της Qualcomm είναι:

    BlackBerry Priv
    Blackphone 1 και Blackphone 2
    Google Nexus 5X, Nexus 6 και Nexus 6P
    HTC One, HTC M9 and HTC 10
    LG G4, LG G5, και LG V10
    New Moto X της Motorola
    OnePlus One, OnePlus 2 και OnePlus 3
    Samsung Galaxy S7 και Samsung S7 Edge
    Sony Xperia Z Ultra