«Φωτιά» στη Samsung έβαλε το καινούργιο έξυπνο κινητό Note7

«Φωτιά» στη Samsung έβαλε το καινούργιο έξυπνο κινητό Note7

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διακοπή παραγωγής και πώλησης του κινητού τηλεφώνου Galaxy Note7, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος με την μπαταρία του, που οδηγούσε σε ανάφλεξη της συσκευής, ανακοίνωσε χθες η Samsung, λιγότερο από δύο μήνες μετά την πρώτη κυκλοφορία του εν λόγω προϊόντος. Το πρόβλημα με τη «ναυαρχίδα» των «έξυπνων» κινητών της Samsung αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων 17 δισ. δολαρίων και, κυρίως, να πλήξει τη φήμη και τις μελλοντικές πωλήσεις της Samsung.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Samsung είχε ανακοινώσει την ανάκληση 2,5 εκατ. συσκευών Galaxy Note7, διότι είχαν αναφερθεί περιπτώσεις όπου η συσκευή αναφλεγόταν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του χρήστη της. Τελικά χθες η Samsung ανακοίνωσε τη διακοπή παραγωγής του Galaxy Note7, διότι αναφλέγεται και η νέα μπαταρία με την οποία αντικαθιστούσε την προβληματική πρώτη μπαταρία. Η νοτιοκορεατική εταιρεία έχει ζητήσει από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν την πώληση των συγκεκριμένων συσκευών, όπως και την αντικατάστασή τους με νέες που υποτίθεται ότι ήταν ασφαλείς. Φαίνεται ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αναφορά ότι προ ημερών είχε εκκενωθεί επιβατηγό αεροσκάφος αμερικανικής εταιρείας, επειδή ένα Galaxy Note7 που είχε πρόσφατα αντικατασταθεί έβγαζε καπνό. Παράλληλα, κανονιστικές αρχές και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν απευθύνει νέες προειδοποιήσεις προς τη Samsung. Εκπρόσωπος Τύπου της Samsung δεν απάντησε μέχρι αργά χθες το βράδυ σε ερωτήσεις της «Κ» σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι Ελληνες καταναλωτές που έχουν αγοράσει Galaxy Note7. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται πως οι κάτοχοι Note7 θα πρέπει να διακόψουν τη χρήση της συσκευής τους και να επικοινωνήσουν με την εταιρεία στους αριθμούς 801117267864 και 210-68.97.691.

Η μετοχή της Samsung έκλεισε την Τρίτη στο Χρηματιστήριο της Σεούλ με πτώση 8,04%, γεγονός που σημαίνει πως η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μειώθηκε κατά 18,8 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές, η απώλεια εσόδων από τη διακοπή παραγωγής και πώλησης του Galaxy Note7 ανέρχεται στα 17 δισ. δολάρια. Ωστόσο αυτό δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Samsung, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Το γεγονός ότι η νοτιοκορεατική εταιρεία έδωσε στην κυκλοφορία το Galaxy Note7 χωρίς να έχει εντοπίσει ένα τόσο σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα, αλλά και ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις συσκευές αντικατάστασης που πρότεινε, δείχνει πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα στο τμήμα ελέγχου ποιότητας της εταιρείας. Η όλη υπόθεση θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Samsung και συνεπώς να μειώσει τις μελλοντικές πωλήσεις οξύνοντας περαιτέρω την κατάσταση. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ανάκληση προϊόντος να εξελίσσεται τόσο άσχημα», δήλωσε στο Reuters ο οικονομικός αναλυτής Ρίτσαρντ Γουίνσδορ. «Οσον αφορά τη ζημιά που θα προκαλέσει στη Samsung, είναι άγνωστο ακόμα το εύρος της», συμπλήρωσε.

Το νέο Galaxy Note7, που είχε κυκλοφορήσει τον Αύγουστο, αποτελούσε τη «ναυαρχίδα» των κινητών τηλεφώνων της Samsung και ήταν ο βασικός ανταγωνιστής του νέου iPhone7. Πλέον η εταιρεία θα αναγκαστεί να βασιστεί σε υπάρχοντα μοντέλα, όπως το Galaxy S7 Edge, το οποίο έχει ελαφρώς μικρότερη οθόνη αλλά και είναι λίγο φθηνότερο. Είναι ενδεικτικό πως χθες η μετοχή της Apple αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2015, ενώ έχει ενισχυθεί σχεδόν 10% από την ημέρα που εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα με το Note7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή