Τεχνολογία και άσκηση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογία εισβάλλει καθημερινά όλο και περισσότερο σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Στην επικοινωνία, στην παιδεία, στην οικονομία, στην καθημερινότητά μας, στην υγεία και την άσκηση….. Ειδικότερα, στη σωματική δραστηριότητα, μικρά gadgets μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχό μας, καθώς μας παρακινούν να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να γίνουμε πιο δραστήριοι. Είναι μεγάλο κίνητρο, η καταγραφή π.χ. βημάτων, χρονικής διάρκειας, παλμών, θερμίδων που καίμε και απόστασης που διανύουμε μέσω διάφορων συσκευών συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου μας.

Είναι προφανές σε όλους ότι δεν αρκεί μόνο η θέληση για να ξεκινήσει κάποιος να γυμνάζεται ή να διατρέφεται σωστά. Στη προσπάθεια αυτή χρειάζεται ένα οδηγός (βοηθός), ο οποίος να του διασφαλίσει μια ασφαλή και επιστημονική πορεία προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο προϊστάμενος του τμήματος διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Θεόδωρος Κουτράκος, μας αναφέρει σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητα μεθόδων διαχείρισης σωματικού βάρους με τη βοήθεια ηλεκτρονικών εφαρμογών. Οι περισσότερες από αυτές εστιάζουν στη «μαθηματική- λογιστική» πλευρά του ενεργειακού ισοζυγίου. Δηλαδή, συνήθως προσμετρούν το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε με το φαγητό μας σε σχέση με το πόσες καταναλώνουμε με τις δραστηριότητες μας. Άλλες εφαρμογές εστιάζουν στη συμπεριφορική διάσταση του θέματος, και προσπαθούν να βοηθήσουν στη στοχοποίηση, στη προσήλωση, στην ανάπτυξη ανταγωνισμού και συναγωνισμού με άλλους χρήστες. Σαφώς, σύμφωνα με τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα, είναι νωρίς να αποφανθούμε εάν πράγματι οι εφαρμογές είναι από μόνες τους επαρκείς για να λύσουν τα σοβαρά ζητήματα που εμπλέκονται με τη διαχείριση του βάρους. Όμως, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι είναι θεμιτό να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές τους και σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας, να αλλάξουμε σελίδα στο τρόπο ζωής και σκέψης μας».

Ρολόγια – παλμογράφοι και κινητά τηλέφωνα συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλέστερων συσκευών καταγραφής της σωματικής μας δραστηριότητας. Επιπλέον, τα smartphones μας προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που μας βοηθούν να αθληθούμε σωστά και με ασφάλεια ακόμη και στο σπίτι μας. Ανάλογα με το επίπεδο μας και το στόχο μας μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο για εμάς πρόγραμμα και να δούμε άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας.

Η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά μας είναι παραπάνω από αναγκαία. Ακόμη και 30’ περπάτημα καθημερινά είναι μία πολύ καλή αρχή. Φροντίστε τον εαυτό σας και μην αμελείτε την υγεία σας.

Δραστηριότητα

Θερμίδες ανά 15 λεπτά για γυναίκες 65 κιλών

Θερμίδες ανά 15 λεπτά για άνδρες 75 κιλών

Αεροβική γυμναστική

95

135

Βάδισμα (φυσιολ. ρυθμός)

55

95

Γιόγκα Ashtanga

100

140

Κολύμπι (ελεύθερο)

125

165

Πιλάτες (μέτρια ένταση)

75

115

Ποδήλατο στατικό

79

119

Τρέξιμο, διάδρομος

140

180

Πεζοπορία

95

135

Στον παραπάνω πίνακα παρατίθενται ενδεικτικά κάποια είδη άσκησης και οι θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια 15’ σωματικής δραστηριότητας για γυναίκες 65 κιλών και άνδρες 75 κιλών.

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή