Τέλος στις παράνομες υπερωρίες από το εργοστάσιο κατασκευής των iPhone

Τέλος στις παράνομες υπερωρίες από το εργοστάσιο κατασκευής των iPhone

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Foxconn καταργεί τις παράνομες υπερωρίες των ασκούμενων σε εργοστάσιο του iPhone X. Η Foxconn, βασικός προμηθευτής για τα iPhone της Apple, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις παράνομες υπερωρίες των ασκούμενων σε εργοστάσιο της στην Κίνα.

Η εντολή δόθηκε έπειτα από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 6 μαθητευόμενοι εργάζονταν μέχρι και 11 ώρες τη μέρα σε εργοστάσιο παραγωγής iPhone X, στην κινέζικη επαρχία Χενάν.

Οι συνθήκες εργασίας παραβιάζουν τους νόμους της Κίνας, που προστατεύουν τους ασκούμενους από εργασία που υπερβαίνει τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Περίπου 3.000 ασκούμενοι φημολογείται ότι προσλήφθηκαν για να δουλέψουν στο εργοστάσιο Zhengzhou.  Η Apple δήλωσε ότι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δούλευαν οικειοθελώς αλλά «δεν έπρεπε να επιτραπεί να δουλεύουν υπερωρίες». Η εταιρεία κολοσσός και η Foxconn είπαν ότι οι ασκούμενοι μαθητές ήταν «ασφαλισμένοι και είχαν προνόμια».

«Η Apple δεσμεύεται ότι στην αλυσίδα των προμηθευτών της, όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους αξίζει», τόνισε η εταιρεία.  «Ξέρουμε ότι η δουλειά ποτέ δεν τελειώνει και εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να παρέχουμε ένα θετικό κλίμα και προστασία στους εργαζόμενους των εργοστασίων μας».

Η ομάδα τεχνολογίας της Foxconn, που υλοποιεί το πρόγραμμα πρακτικής στο κινέζικο εργοστάσιο, δήλωσε στο BBC ότι «προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να σιγουρευτεί ότι κανένας ασκούμενος δεν δουλεύει υπερωρίες».  Πρόσθεσε επίσης ότι «οι ασκούμενοι αποτελούν έναν πολύ μικρό αριθμό» του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Κίνα και οι φήμες για παραβίαση του εργατικού νόμου δεν είναι σύμφωνες με την πολιτική της εταιρείας.

Το iPhone είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την σειρά προϊόντων της Apple και εξασφαλίζει παραπάνω από τα μισά της έσοδα, με παραπάνω από 46.6 εκατομμύρια τηλέφωνα να έχουν πουληθεί από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο αυτού του έτους.

Για την δέκατη επέτειο του εμβληματικού μοντέλου κινητού, η Apple λάνσαρε το   iPhone X, που είναι και το ακριβότερο μοντέλο μέχρι στιγμής.

Πηγή: CBS    Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή