ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Internet εν πτήσει μέσω κινητού τηλεφώνου με τη συνδρομή του ΟΤΕ

internet-en-ptisei-meso-kinitoy-tilefonoy-me-ti-syndromi-toy-ote-2232031

Με τη συνδρομή του ομίλου ΟΤΕ τίθεται σε λειτουργία το πρώτο δίκτυο πρόσβασης στο Internet μέσω κινητού στο εσωτερικό των αεροπλάνων κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Πρόκειται για το πρώτο πανευρωπαϊκό δίκτυο (European Aviation Network-ΕΑΝ) που από τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία και θα επιτρέπει στους κατόχους κινητού να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσα από το αεροπλάνο.

Το δίκτυο έχτισαν για όλη την Ευρώπη οι εταιρείες Deutsche Telekom, ο διεθνής δορυφορικός οργανισμός Inmarsat και η Nokia. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι τρεις εταιρείες μαζί άνοιξαν τον δρόμο για τη χρήση των smartphones και άλλων φορητών συσκευών στα αεροπλάνα στη διάρκεια των πτήσεων. Η κάλυψη θα παρέχεται σε εκατομμύρια επιβάτες πτήσεων πάνω από την Ευρώπη και η εμπορική διάθεση του δικτύου EAN θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στρατηγικό ρόλο έχει και ο όμιλος ΟΤΕ. Ο τελευταίος επιλέχθηκε από τον Inmarsat ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία της επίγειας δορυφορικής υποδομής του νέου δικτύου. Ο δορυφορικός σταθμός, που εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα, αποτελεί το σημείο διασύνδεσης με τον δορυφόρο του Inmarsat που θα παρέχει τις υπηρεσίες στους επιβάτες των αεροπλάνων. Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος θα επικοινωνεί με τον τερματικό εξοπλισμό των αεροσκαφών (OBE) και θα εξασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών Internet.

Επίσης η Cosmote ανέλαβε τη κάλυψη του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να ξεπεραστούν οι ιδιαιτερότητες του έργου, με δεδομένο ότι η χώρα μας καλύπτεται κατά δύο τρίτα από θάλασσα, η εταιρεία προχώρησε σε ειδικό σχεδιασμό και εγκατέστησε σταθμούς βάσης προηγμένης τεχνολογίας με ακτίνα κάλυψης 150 χιλιομέτρων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, καλύπτοντας το σύνολο του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το EAN, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, είναι το πρώτο στον κόσμο ενοποιημένο δίκτυο που συνδυάζει τη δορυφορική τεχνολογία S-band και συμπληρωματικά την επίγεια τεχνολογία LTE και αποτελείται από 300 σταθμούς βάσης στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ολοκλήρωση του δικτύου των σταθμών βάσης ακολούθησε την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου του Inmarsat το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος έκτοτε έχει δοκιμαστεί εκτενώς και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2017. Η υπηρεσία δοκιμάστηκε σε αρκετές πτήσεις επιβεβαιώνοντας ότι η πραγματική απόδοση του EAN ανταποκρίνεται στον σχεδιαστικό στόχο, επιτυγχάνοντας χαμηλή χρονική καθυστέρηση (latency), μικρότερη των 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Ο όμιλος International Airlines Group (IAG), στον οποίο ανήκουν αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways, η Iberia, η Aer Lingus και η Vueling, είναι ο πιλοτικός πελάτης της νέας υπηρεσίας και έχει ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση του εξοπλισμού του EAN σε αεροσκάφη.