«Οχι πια δάκρυα» για μωρά και γονείς με διεθνή εύσημα

«Οχι πια δάκρυα» για μωρά και γονείς με διεθνή εύσημα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλό το μητρικό και πατρικό φίλτρο, αλλά θα μπορούσε και η τεχνολογία να βάλει ένα… χεράκι. Αυτή τη σκέψη έχουν κάνει οι περισσότεροι νέοι γονείς, κάθε φορά που ταλαιπωρούνται με τα κλάματα του βρέφους, αδυνατώντας να καταλάβουν την αιτία τους. Η εν λόγω ταλαιπωρία προβλέπεται να αμβλυνθεί χάρη στην καινοτόμα εφαρμογή iCry2Talk, ελληνικής εμπνεύσεως, που συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία. Συγκεκριμένα, η ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018» που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ. Η ελληνική ομάδα βρίσκεται ανάμεσα στην ομάδα SmartArm από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο στον Καναδά, που κατέκτησε την 1η θέση και την ιαπωνική ομάδα Mediated Ear από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, στην 3η θέση.

H ομάδα iCry2Talk συστάθηκε στα τέλη του 2017 και αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. Η πολυμήχανη ομάδα είχε ήδη κερδίσει την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Μicrosoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, κάτι που της εξασφάλισε δημοσιότητα, αλλά και μια θέση στον διαγωνισμό της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Και εκεί «έκλεψε» τις εντυπώσεις, αφού πέρασε στην τελική τετράδα, που προκρίθηκε για τον παγκόσμιο τελικό στις ΗΠΑ. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ομάδα του ΑΠΘ απέδειξε την αξία και το εφευρετικό της πνεύμα, αφού στους ημιτελικούς πέρασε στην τελική τριάδα, που την οδήγησε στον τελικό. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα του καθηγητή διαπρέπει διεθνώς. Εχουν προηγηθεί διακρίσεις άλλες οκτώ φορές στο παρελθόν – το 2004, 2005, 2007, 2011, 2012, 2015, 2016 και 2017.

Αναμφισβήτητα, όμως, η μεγαλύτερη διάκριση θα έρθει… στο βρεφικό δωμάτιο, όταν χάρη στις τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης το κλάμα του μωρού θα μεταφράζεται αμέσως σε λόγο, που με τη σειρά του θα αποκτά μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής, βγάζοντας από το αδιέξοδο απελπισμένους και άυπνους γονείς. Η διακοπή του κλάματος μέσω της ικανοποίησης κάποιας άμεσης βιολογικής ανάγκης και η «βύθιση» του μωρού στον ύπνο θα είναι το πιο δυνατό χειροκρότημα για την ομάδα από τη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή