Οι ακτιβιστές και η «Μαίρη»

Οι ακτιβιστές και η «Μαίρη»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την περασμένη Τρίτη τον αριστερό ακτιβιστή Μπρένταν Ορσινγκερ, που σχεδίαζε να διαμαρτυρηθεί κατά της πρωτοβουλίας ακροδεξιάς οργάνωσης για πραγματοποίηση πορείας στην Ουάσιγκτον. Υστερα από καταγγελίες, ομάδα στο Facebook, στην οποία είχε «προσχωρήσει» ο Ορσινγκερ για τον συντονισμό της αντιδιαδήλωσης κατά των ακροδεξιών, βρέθηκε να είναι πλαστή, αποτελούμενη δηλαδή από ανύπαρκτα μέλη. Η «διαχειρίστρια» της ομάδας, που χρησιμοποιούσε το όνομα «Μαίρη», δεν υπήρχε, ενώ η εταιρεία Facebook έκρινε ότι η σελίδα των ακτιβιστών έπρεπε να «κατέβει», καθώς αποτελούσε προσπάθεια αθέμιτης άσκησης επιρροής ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. Η εμπειρία του Ορσινγκερ δείχνει πόσο εύκολα καλοπροαίρετοι πολίτες μπορούν να εμπλακούν με ψεύτικους λογαριασμούς και ψεύτικες σελίδες του Facebook. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, για την αποτυχία της να εντοπίσει τη διείσδυση «παραγόντων των εξωτερικού» στο ηλεκτρονικό περιεχόμενό της. Παρότι η Facebook δεν αναγνώρισε τους υπευθύνους της δημιουργίας των ψευδεπίγραφων σελίδων για την αντιδιαδήλωση, οι υπεύθυνοι ασφαλείας ανέφεραν ότι η δραστηριότητα των «πλαστογράφων» εμιμείτο την τακτική της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία εταιρείας Internet Research Agency με στόχο τη χειραγώγηση των κοινωνικών δικτύων το 2016.

Η ταχύτητα με την οποία η Facebook κινήθηκε αυτή τη φορά έκανε ορισμένους να μιλήσουν για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Ο ακτιβιστής Ντίλαν Πετρόχειλος ανέφερε ότι η εταιρεία Facebook «έσβησε» τη σελίδα για την αντιδιαδήλωση χωρίς να δώσει την ευκαιρία στους διοργανωτές να αποδείξουν τη γνησιότητά της. Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Facebook Τομ Ρένολντς επεσήμανε ότι πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας υπήρξε η πρόληψη μιας συντονισμένης εκστρατείας άσκησης επιρροής και η «διατήρηση της ασφάλειας των υπηρεσιών» της. Η ιδιότυπη επίδειξη ισχύος από τη Facebook, όμως, που προτίμησε να αφαιρέσει το σύνολο των ανακοινώσεων και μηνυμάτων των ακτιβιστών κατά της ακροδεξιάς διαδήλωσης, προκαλεί την απορία της Εβαν Γκριρ, του δικτύου Fight for the Future: «Οφείλω να επισημάνω πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση. Η ελευθερία του λόγου απειλείται άμεσα. […] Η λογοκρισία μιας αντιναζιστικής διαδήλωσης από τη Facebook είναι ένα τέτοιο παράδειγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή