ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η εικόνα κερδίζει περισσότερα likes

Η εικόνα κερδίζει περισσότερα likes

Ενας ασφαλής τρόπος να αισθανθείς «μεγάλος στην τοποθεσία Ελλάδα» είναι να κυκλοφορήσεις αυτές τις ημέρες στο Facebook. Το μισό timeline πανηγυρίζει για την είσοδο των παιδιών του στο πανεπιστήμιο και το υπόλοιπο έπιασε να αναπολεί τα φοιτητικά του χρόνια και να συμβουλεύει τα «παιδιά» να ευχαριστηθούν τα χρόνια αυτά, μιας και από εκεί και μετά η ζωή είναι μια κατρακύλα (ή κάπως έτσι). Τα ίδια τα «παιδιά» είναι βέβαια απόντα από τη συζήτηση. Οταν οι γονείς σου καταλαμβάνουν με την παρέα τους το σαλόνι, είναι ώρα να αποσυρθείς στα ενδότερα.

Η χώρα μας δεν παρεκκλίνει από τη διεθνή τάση που θέλει τη σταδιακή μετατόπιση των νέων 12-24 ετών από το Facebook προς πλατφόρμες όπως το Instagram, το Snapchat και το WhatsApp. Οπως επιβεβαιώνουν όλες οι έρευνες τα τελευταία χρόνια, μπορεί το Facebook να συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αλλά σε αυτό συμβάλλουν κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες. Οι μικρότεροι, ακόμα και αν συνεχίζουν να διατηρούν προφίλ στο Facebook, φαίνεται να δαπανούν εκεί πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι παλιότερα.

«Εφόσον έχουν μπει οι γονείς τους στο Facebook, οι πιο μικροί σε ηλικία χρήστες θεωρούν πια ότι είναι μια πλατφόρμα για πιο μεγάλους», εξηγεί στην «Κ» η Αναστασία Βενετή, επίκουρη καθηγήτρια Marketing Communications στο Πανεπιστήμιο Bournemouth. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που τα παιδιά, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αγγλία και από τη Σκανδιναβία μέχρι την Ελλάδα, δείχνουν να προτιμούν το Instagram και το Snapchat. «Το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό. Τα παιδιά είναι σήμερα πολύ πιο εξοικειωμένα με την εικόνα, είναι η γενιά της οπτικής κουλτούρας εκ των πραγμάτων, by default», λέει η ίδια. Βρίσκουν εφαρμογές που μιλούν περισσότερο τη γλώσσα τους. «Και όχι μόνο αυτό. Ακριβώς επειδή εστιάζουν στην εικόνα, οι άλλες εφαρμογές τούς επιτρέπουν να είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί και καταναλωτές περιεχομένου». Οι ειδικοί τούς χαρακτηρίζουν «produsers», από τη μείξη των λέξεων «producer» και «consumer». «Είναι εξοικειωμένοι με την παραγωγή εικόνας και μάλιστα όχι μόνο με τη στατική εικόνα, αλλά και την κινούμενη. Γι’ αυτό μια άλλη τάση θέλει τα παιδιά να ασχολούνται με το vlogging, τα βίντεο. Η εικόνα για τους νέους είναι το βασικό εργαλείο επικοινωνίας». Αυτό που έκαναν δηλαδή τα παιδιά το καλοκαίρι κρυμμένα πίσω από τα κινητά τους ήταν κυρίως να χαζεύουν στο Instagram. Την αίγλη του οποίου δεν προσπερνούν ούτε οι μεγαλύτεροι. Ενδεικτικό: σύμφωνα με στοιχεία της Cosmote για την κίνηση δεδομένων, το καλοκαίρι του ’17 ήταν η πρώτη φορά που το Instagram κατέλαβε την πρώτη θέση σε σχέση με τις άλλες εφαρμογές. Είχε «απορροφήσει» το 22% της συνολικής κίνησης data, με το YouΤube και το Facebook να ακολουθούν με 21% και 17%. Η ίδια τάση συνεχίστηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων και το Πάσχα του ’18.
Ιδιωτικότητα

Και στην ενημέρωση, μολονότι το Facebook εξακολουθεί να έχει την πρωτοκαθεδρία, πολλοί χρήστες και κυρίως οι μικρότεροι αρχίζουν να αποφεύγουν να συζητούν εκεί τις ειδήσεις. Λίγο η ανησυχία γύρω από τη χρήση των προσωπικών δεδομένων, λίγο η επικράτηση των ψευδών ειδήσεων, οι νεαρότεροι χρήστες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Reuters σε 74.000 άτομα σε 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αρχίζουν να στρέφονται για την ενημέρωσή τους όλο και περισσότερο σε messaging πλατφόρμες, όπως το WhatsApp και το Snapchat. Εκεί, θεωρούν ότι απολαμβάνουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα στις συζητήσεις τους γύρω από τα νέα της ημέρας.