Κριτική 4-yo_yo_ma

Ειλικρινής και βαθιά ανθρώπινος Μπαχ από τον Γιο-Γιο Μα

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Φαίνεται πως το Φεστιβάλ Αθηνών έχει πράγματι βρει τη συνταγή και κατόρθωσε το ακατόρθωτο: στις 30 Ιουνίου γέμισε το Ηρώδειο για μια εξαιρετικά απαιτητική συναυλία, κατά την οποία ο διάσημος τσελίστας Γιο-Γιο Μα ερμήνευσε και τις έξι σουίτες για τσέλο του Μπαχ.

13s3ld

Η Υδρα υποδέχεται και φέτος τα ανερχόμενα άστρα της κλασικής μουσικής

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Η Υδρα δεν είναι μόνον ένα νησί για φιλότεχνους, αλλά και για φιλόμουσους. Αναμφισβήτητα, η εκδήλωση που ξεχωρίζει κάθε θέρος είναι ένα πολυαναμενόμενο κοντσέρτο, το οποίο διοργανώνεται στα μέσα Αυγούστου για να τιμήσει τη μνήμη ενός ξεχωριστού ανθρώπου.

gkat_15_1107_page_1_image_0006

Ρικάρντο Μούτι, Ελλάδα και Ιταλία μαζί για την Ευρώπη

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γεμάτη συμβολισμούς ήταν η προχθεσινή συναυλία στο Ηρώδειο, όπου ο Ρικάρντο Μούτι, επιδεικνύοντας τα στοιχεία του «ελληνορωμαϊκού» χαρακτήρα του, διηύθυνε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. 

gkat_15_1107_page_1_image_0007

Καλοκαίρι με τζαζ και Μότσαρτ

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Η «Κ» σταχυολογεί τα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού σε Σύρο, Λέσβο, Υδρα. Για δεύτερη χρονιά η ΕΛΣ και η ΜΚΟ «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» δημιουργούν εργαστήρια και γκαλά όπερας με τη συμμετοχή κατοίκων.

1-edit

Από παιδί άνθιζα όταν τραγουδούσα

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

«Ελα, θα κάνω εγώ τη Λέιντι Γκάγκα κι εσύ τον Μπράντλεϊ Κούπερ, όπως στο «Shallow», αστειεύτηκε η Μαρία Φαραντούρη στις πρόβες με τον Γιάννη Στάνκογλου για τη μεγάλη συναυλία της με τίτλο «Πάμε σινεμά;» στις 10 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Και όταν το θυμάται, γελάει με την καρδιά της.

gkat_21_0807_page_1_image_0001

Γιάννης Σπάθας, ο Ελληνας «Χέντριξ»

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Στην Ελλάδα, οι σολίστ που έχουμε θαυμάσει, από τον Μανώλη Χιώτη μέχρι τον Πετρολούκα Χαλκιά, προέρχονται κυρίως από τον χώρο της λαϊκής και της δημοτικής παράδοσής μας. Ελάχιστοι από άλλα μουσικά είδη, και σίγουρα κορυφαίος ανάμεσά τους υπήρξε ο σπουδαίος κιθαρίστας που έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, ο Γιάννης Σπάθας.

kavakos-2

Μότσαρτ με χρώματα και Μπετόβεν με εκρηκτική διάθεση

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Δεν ήταν τυχαίο: το Ηρώδειο εξακολουθεί να γεμίζει στις συναυλίες κλασικής μουσικής, ικανοποιητικά για τη Γιούτζα Ουάνγκ, ασφυκτικά για τον Λεωνίδα Καβάκο και τον Γιο-Γιο Μα. Δεν είναι αυτονόητο, ούτε είναι η Κινέζα πιανίστρια περισσότερο διάσημη απ’ ό,τι η Ρενέ Φλέμινγκ, η οποία το 2008 είχε αντικρίσει ένα θλιβερά άδειο κοίλο. Απλά, την αλλοτινή δυσφήμηση διαδέχθηκε φέτος η διαφήμιση.

Περισσότερα