6-first-car

Από το ταξίδι με το σαραβαλάκι μέχρι το Παρίσι στον «Τούρκο»

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Το 1980 δημιουργήθηκαν οι Τερμίτες. Τότε το γκρουπ ονομαζόταν P.L.J., από τα αρχικά των ονομάτων μας (Paul, Παύλος Κικριλής / Larry, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας / Jimmy, Δημήτρης Βασαλάκης). Δουλεύαμε με αγγλικό στίχο και, επηρεασμένοι από το “666” των Aphrodite's Child, γράψαμε ένα άλμπουμ με τίτλο “Armageddon”. Αποφασίσαμε να πάμε στη Γαλλία, για να βρούμε τον Ντέμη Ρούσσο, μήπως μας ανοίξει κάποια πόρτα στην Universal...»

img0016

Ο ασυμβίβαστος ρόκερ του μπελ κάντο

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Οι κόρες μας γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα. Τα δωμάτια στο μαιευτήριο ήταν διπλανά και η έκπληξη ήταν ίδια και για τους δυο, σαν μιλούσαμε για τις νεογέννητες κόρες μας. «Είναι από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου», μου είπε πανευτυχής, εκείνο τον Μάρτιο του 1994, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. 

georgios-branos-2-antigrapho

Υπέροχες μουσικές από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο ΚΠΙΣΝ

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενα πρόγραμμα με έργα του Αστορ Πιατσόλα, του Τζορτζ Γκέρσουιν και του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και μάλιστα στο περιβάλλον του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ιδανική συνθήκη. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μας προτείνει ένα «Ταξίδι στον Νέο Κόσμο», με την αποψινή συναυλία της συμπράττοντας για τρίτη σεζόν στις εκδηλώσεις που γίνονται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

vilar

Νέες συνθέσεις για διάσημες ταινίες του «βωβού»

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Στο πλαίσιο του «ανοίγματος στην πόλη» το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάστηκε φέτος με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και προσέφερε στις 29 Ιουνίου στην ταράτσα του κινηματογράφου «Λαΐς» δύο διάσημες ταινίες του «βωβού» κινηματογράφου σε εξαιρετικά αποκατεστημένες κόπιες: τους «Ανθρώπους την Κυριακή» του Ρόμπερτ Σίοντμακ και τις «Περιπέτειες του Βιλλάρ» του Τζόζεφ Χεπ.

gkat_14_1409_page_1_image_0001

Πληρώνουν ακριβά για μια θέση σε συναυλία

ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Μάλλον δεν εννοούσε ακριβώς αυτό ο Kanye West όταν το 2013 κυκλοφόρησε το κράμα ηλεκτρονικής και χιπ χοπ μουσικής «I Am a God», ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως οι τιμές των εισιτηρίων των σύγχρονων συναυλιών έχουν φτάσει στον Θεό.

11s1maxairitsas

Ο αποθανών (δίσκος) δεδικαίωται

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Οι δύο πρώτοι δίσκοι που κυκλοφόρησαν οι Τερμίτες, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ζήτημα είναι αν πούλησαν μερικές εκατοντάδες κομμάτια. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το είχε αποδεχθεί με στωικότητα κι ας είχε ξοδέψει μόνο για την ηχογράφηση του «Armageddon» (1982) σχεδόν 50.000 δραχμές – χρήματα που του είχε δώσει η μητέρα του πουλώντας ένα μικρό σπίτι από την προίκα της.

10maxairitsas

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Σημάδεψε μια γενιά

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Τα παιδικά χρόνια στα Αναφιώτικα, το πρώτο νυχτοκάματο με αντάρτικα τραγούδια, οι Τερμίτες, οι απανωτές αποτυχίες, η «Σκόνη» και το «Διδυμότειχο Μπλουζ», με τα οποία απογειώθηκε η καριέρα του. Δίπλα στη μουσική, η οικογένειά του, σταθερός πυλώνας, το άγνωστο πάθος του για τα σπάνια κοχύλια, η μεγάλη του αγάπη ο Παναθηναϊκός. Στιγμές από την πορεία, προσωπική και καλλιτεχνική, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 63 ετών.

Κριτική lorenta-ramou

Πιανιστικά έργα του Σκαλκώτα για πρώτη φορά στο φως

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Η πορεία της Λορέντας Ράμου χαρακτηρίζεται από αξιοζήλευτη συνέπεια. Εδώ και αρκετά χρόνια, η πιανίστρια εστιάζει το ενδιαφέρον της στη μουσική του 20ού αιώνα με έμφαση στη σύγχρονη δημιουργία. Ιδιαίτερα στενή σχέση διατηρεί με το έργο του Νίκου Σκαλκώτα, το οποίο προβάλλει με κάθε ευκαιρία.

Περισσότερα