gkat_03_2301_page_1_image_0001

Ενα «τραγούδι» για τα πνευματικά δικαιώματα

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Αν η προχθεσινή συνάντηση ήταν προαναγγελία μουσικού προγράμματος, θα είχαμε να κάνουμε με την παράσταση της χρονιάς, για να μην πούμε της δεκαετίας. Τα πιο δυνατά ρεπερτόρια, η «Α΄ Εθνική» των Ελλήνων καλλιτεχνών, τραγουδιστών, συνθετών, στιχουργών βρισκόταν προχθές στη μουσική σκηνή «Αλσος» για να δηλώσουν ότι ενωμένοι ζητούν την άμεση αδειοδότηση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ, του νέου φορέα που θα μετράει, θα εισπράττει και θα διανέμει τα πνευματικά τους δικαιώματα.

23kazantzidis_-marinella

Κρυφές ιστορίες της ελληνικής δισκογραφίας

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Η δισκογραφία δεν έχει μόνο τις καλές της στιγμές, αλλά και πολλές άγνωστες ιστορίες, που συνήθως ένας ερευνητής εντοπίζει. Οπως ο Θανάσης Γιώγλου, συλλέκτης δίσκων, μουσικός, αρθρογράφος, ο οποίος στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Το πάθος και το λάθος», που κυκλοφορεί από τον πάντα δημιουργικό «Μετρονόμο», φωτίζει κρυφές ιστορίες της ελληνικής δισκογραφίας. 

gkat_15_2201_page_1_image_0007

Ο ανεξάντλητος κοσμοπολίτης της τζαζ

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Αντίθετα από άλλους τζαζίστες, ο Γιώργος Κοντραφούρης έχει πολύ ευρύ πεδίο μουσικών ενδιαφερόντων. Ροκ που το αγάπησε πολύ στα Ταμπούρια του Πειραιά όπου μεγάλωσε, εκεί άλλωστε εκτίμησε και την αμεσότητα του ρεμπέτικου, τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι και του Σαββόπουλου. 

gkat_15_2101_page_1_image_0008

Ταυτίζουν το ελληνικό τραγούδι με το σκυλάδικο

ΓΙΩΤΑ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

Ενα εκτενές λήμμα της λέξης «σκυλάδικο» στη βουλγαρική γλώσσα κάτω από μεταφρασμένο δημοσίευμα της «Καθημερινής» με τίτλο «Εξαγωγή “σκυλάδικων” στη Σόφια» αναρτήθηκε πρόσφατα σε ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας. 

21deborah-dugan

Σκάνδαλο στα Γκράμι, λίγο πριν από την απονομή

ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ

Η είδηση ακούστηκε σαν παράταιρη νότα σε προβλέψιμο ραδιοφωνικό σουξέ. Η Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ, ο οργανισμός που κάθε χρόνο απονέμει τα πολυπόθητα μουσικά βραβεία Γκράμι, έθεσε σε διαθεσιμότητα τη διευθύνουσα σύμβουλό της, Ντέμπορα Ντάγκαν, λίγες μόλις ημέρες πριν από την τελετή βράβευσης στις 26 Ιανουαρίου.

5-f1

Ο λυρικός Αλμπαν Μπεργκ και η εμμονή του με το έργο του Μπίχνερ

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Στις 13 Αυγούστου του 1983, ένας αστεροειδής πήρε το όνομα του Βιεννέζου συνθέτη Αλμπαν Μπεργκ: 4528 Berg. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά πράγματα. Αν μη τι άλλο όμως, αποτελεί μια κάποια ένδειξη του διαμετρήματος ενός δημιουργού που κατάφερε να αφήσει το δικό του φωτεινό στίγμα στο στερέωμα του χρόνου.

leonskaja

Καθηλωτική Λεόνσκαγια σε έργα Σούμπερτ

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής ο επιτυχημένος κύκλος με Σονάτες του Σούμπερτ και ερμηνεύτρια την Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια. Στις 14 Δεκεμβρίου η διάσημη πιανίστρια επέστρεψε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» για τρεις ακόμα Σονάτες, την D. 557 σε λα ύφεση μείζονα, την D. 840 σε ντο μείζονα με την ατυχή προσωνυμία «Κειμήλιο» και την D. 958 σε ντο ελάσσονα.

Περισσότερα