Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τι έρχεται

Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τι έρχεται

Εκτιμώντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έκανε μεγάλο σφάλμα στους υπολογισμούς του», ο Τζο Μπάιντεν απείλησε χθες τη Ρωσία με νέα πακέτα οδυνηρών κυρώσεων εάν δεν σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της εκστρατεία κατά της Ουκρανίας.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτιμώντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έκανε μεγάλο σφάλμα στους υπολογισμούς του», ο Τζο Μπάιντεν απείλησε χθες τη Ρωσία με νέα πακέτα οδυνηρών κυρώσεων εάν δεν σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της εκστρατεία κατά της Ουκρανίας.

«Μπορεί να αποκομίσει κέρδη στο πεδίο της μάχης, αλλά θα πληρώσει μεγάλο τίμημα μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας, προσθέτοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει ιδέα τι έρχεται». Τιμώμενο πρόσωπο στη συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου ήταν η πρέσβειρα της Ουκρανίας, η οποία καθόταν δίπλα στη σύζυγο του Αμερικανού προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν.

Ζελένσκι με Μισέλ

Λίγο αργότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε σε βίντεο από το προεδρικό μέγαρο του Κιέβου εμφανώς ταλαιπωρημένος, αξύριστος, με ένα χακί πουκάμισο, ύστερα από μια εξουθενωτική νύχτα βομβαρδισμών. «Αυτή δεν είναι η στιγμή για να μείνει κάποιος ουδέτερος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα σε μεγαλύτερη βοήθεια προς τη χώρα του και υποστηρίζοντας ότι στόχος της Ρωσίας είναι «να εξαλείψουν την ιστορία μας, να εξαλείψουν τη χώρα μας, να μας εξαλείψουν όλους».

Αργότερα, ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Μετά το πέρας της συνομιλίας τους, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε αισιοδοξία για το αίτημά του περί άμεσης ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι αρκετές και ισχυρές χώρες, αν και τάσσονται αλληλέγγυες με την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, δεν θεωρούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί με διαδικασίες-εξπρές.

Με νέα, επώδυνα μέτρα κατά της Ρωσίας απειλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε με συντριπτική πλειοψηφία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 141 χώρες, ενώ 35, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, απείχαν και μόλις πέντε καταψήφισαν.

Οι συνομιλίες

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συζητήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας που αξίωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, επέμεινε όμως στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη λίστα όπλων που δεν θα επιτρέπεται να τοποθετηθούν επί ουκρανικού εδάφους.

Μέχρι χθες το βράδυ αβέβαιη ήταν η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την κατάπαυση του πυρός, καθώς η ουκρανική πλευρά απαιτούσε να υπάρξει προηγουμένως αναστολή των ρωσικών επιχειρήσεων.

Στην πρώτη του ανακοίνωση για τα θύματα του πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα ανέφερε ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες είχαν χάσει μέχρι χθες το βράδυ τη ζωή τους. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτιμούσε πως οι Ρώσοι έχουν χάσει περίπου 6.000 στρατιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή