Ο «σούπερ Μάριο» κοιτάζει επίμονα προς το Κυρηνάλιο

Ο «σούπερ Μάριο» κοιτάζει επίμονα προς το Κυρηνάλιο

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια διάσκεψης κορυφής στη Ρώμη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαίνεσε κατ’ ιδίαν τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, αναγνωρίζοντας ότι «απέδειξε πως οι δημοκρατίες μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα». Θα είναι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας;

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια διάσκεψης κορυφής στη Ρώμη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαίνεσε κατ’ ιδίαν τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, αναγνωρίζοντας ότι «απέδειξε πως οι δημοκρατίες μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα». Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο «σούπερ Μάριο» πραγματοποίησε άθλους: σταθεροποίησε την πολιτική κατάσταση, πολέμησε τον λαϊκισμό, καθησύχασε τις διεθνείς χρηματαγορές υλοποιώντας τις πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις και επέβαλε αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, μετέβαλε ένα χαοτικό κράτος που προκαλούσε χλεύη, σε πρωταγωνιστή της ευρωπαϊκής σκηνής, γεμίζοντας περηφάνια τους συμπατριώτες του.

Αιφνιδίως οι Ιταλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα εξαιρετικά δυσάρεστο ενδεχόμενο: ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενδέχεται να εγκαταλείψει το Παλάτσο Κίτζι. Την επόμενη εβδομάδα, η ιταλική Βουλή θα ψηφίσει τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλοι γνωρίζουν ότι ο «σούπερ Μάριο» επιθυμεί το αξίωμα. Αν, τελικά, το όραμά του γίνει πραγματικότητα, εξηγούν οι υποστηρικτές του, θα ανοίξει ο δρόμος για μία ακόμη κυβέρνηση τεχνοκρατών ή για την επομένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα μπορούσε να είναι βιώσιμη έως το 2023.

Η αβεβαιότητα, ωστόσο, για το μέλλον ήδη πυροδότησε μηχανορραφίες, αποκαλύπτοντας μύχιες πολιτικές φιλοδοξίες, ωθώντας για μία ακόμη φορά την Ιταλία στο γνώριμο αλλά επικίνδυνο χείλος της αστάθειας. Βουλευτές, αλλά και η ιταλική κοινωνία, φοβούνται πως η κυβερνητική αποτελεσματικότητα θα εξανεμισθεί χωρίς κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που όλοι απεύχονται. Το πολιτικό χάος ενδέχεται να δυναμιτίσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις που είχε η Ιταλία τις τελευταίες δεκαετίες. Ταυτόχρονα θα κινδυνεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε η Ρώμη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Την επόμενη εβδομάδα στην ιταλική Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία – Οι υποστηρικτές του θεωρούν ιδανική για τη χώρα μια τέτοια εξέλιξη.

«Θα είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία, εάν ο Μάριο Ντράγκι εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, τη στιγμή που λαμβάνουν σάρκα και οστά οι μεταρρυθμίσεις και η Ιταλία μπορεί να αναδειχθεί σε ηγέτιδα στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Βιτόριο Κολάο, υπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone.

Ο «σούπερ Μάριο» ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μεσούσης της πολιτικής κρίσης, τον Φεβρουάριο του 2021. Ηταν προσωπική επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Το «τυχερό αστέρι» του ήταν ότι η Ε.Ε. συμφώνησε να χορηγήσει στη Ιταλία περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, πακτωλό χρημάτων που ενίσχυσε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Το γεγονός ότι αυτός ο θησαυρός παραδόθηκε στα χέρια του Ντράγκι καθησύχασε τις διεθνείς αγορές και τους Ευρωπαίους ηγέτες, επιτρέποντας τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Οταν ο Κολάο ρωτήθηκε αν η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο απόντος του Ντράγκι, αυτός τόνισε ότι η ολοκληρωτική απουσία του συνιστά «κακό σενάριο».

Οι υποστηρικτές του Ιταλού πρωθυπουργού, βέβαια, εκτιμούν ότι ένας άνθρωπος του κύρους του Ντράγκι, με άριστες διασυνδέσεις με τους ξένους ηγέτες και με τα διεθνή ΜΜΕ, θα δώσει πυγμή στην ιταλική προεδρία. Το προεδρικό αξίωμα είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό, αλλά στις περιόδους πολιτικής κρίσης ο ανώτατος πολιτειακός άρχων αποκτά υπερεξουσίες. Μπορεί να επιλέξει τον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, να απορρίψει τους αδύναμους κυβερνητικούς συνασπισμούς και έχει δικαίωμα να διαλύσει τη Βουλή.

Πολλοί, πάντως, κατακρίνουν τον «σούπερ Μάριο» ότι έχει εξελιχθεί σε απλό ισορροπιστή των κομματικών ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων, παρότι σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε ότι είναι ο μόνος που λαμβάνει τις αποφάσεις. Ο πολιτικός του μήνας του μέλιτος τελείωσε. Τι του επιφυλάσσει το μέλλον παραμένει, επί του παρόντος, άγνωστο.

Το παρασκήνιο πήρε φωτιά

Κρεσέντο σεναριολογίας στην Ιταλία προκάλεσε η πιθανή ανάρρηση του Μάριο Ντράγκι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Στο κατώφλι του Κυρηναλίου, βέβαια, συνωστίζονται πολλοί «μνηστήρες», μεταξύ των οποίων ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αυτός, μάλιστα, πρόσφατα απείλησε με χάος την πολιτική τάξη, λέγοντας ότι θα αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν εκλεγεί ο Ντράγκι πρόεδρος. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές ζυμώσεις έχουν ανάψει. Ηδη πραγματοποιούνται μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην εθνικιστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στόχος τους, η παραμονή Ντράγκι στην πρωθυπουργία με μια κυβέρνηση κομματικών ηγετών και όχι τεχνοκρατών. Αλλοι, βέβαια, προφανώς όχι ο πρωθυπουργός, ευελπιστούν ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο και ο Σέρτζιο Ματαρέλα, 80 ετών σήμερα, θα πεισθεί να παραμείνει στο Κυρηνάλιο για λίγα χρόνια ακόμη. Κάτι τέτοιο θα βάλει στον «πάγο» το όραμα του «σούπερ Μάριο». Στον πολιτικό χρόνο της Ιταλίας, τα «λίγα χρόνια» μπορεί να αποδειχθούν αιωνιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή