Η υγεία των εντέρων στο ΤikTok

Η υγεία των εντέρων στο ΤikTok

Εκατοντάδες βίντεο στο TikTok περιγράφουν πώς κάποιος μπορεί να βελτιώσει μονομιάς την υγεία των εντέρων του. Πρωταγωνιστές είναι διάφορες αυτοσχέδιες θεραπείες, όπως χυμοί από αγγούρι και τζίντζερ, βραστά μήλα, σούπα με μεδούλι ή γλυκοπατάτα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες βίντεο στο TikTok περιγράφουν πώς κάποιος μπορεί να βελτιώσει μονομιάς την υγεία των εντέρων του. Πρωταγωνιστές είναι διάφορες αυτοσχέδιες θεραπείες, όπως χυμοί από αγγούρι και τζίντζερ, βραστά μήλα, σούπα με μεδούλι ή γλυκοπατάτα. Οι ειδικοί επιστήμονες επιμένουν ότι καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει αποδειχθεί, επιστημονικώς, αποτελεσματική και ότι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προσεγγίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό τις δήθεν «θαυματουργές θεραπείες».

Κυκλοφορούν εκατοντάδες βίντεο με αυτοσχέδιες θερα- πείες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η εμμονή με την εντερική υγεία στο Διαδίκτυο είναι ακόμα μία απόδειξη της «μόδας αυτοβελτίωσης» που καταγράφεται στα ψηφιακά μέσα τον τελευταίο καιρό. Η Στέφανι Μπέικερ, υφηγήτρια Κοινωνιολογίας στο City University του Λονδίνου, που μελετάει την «κουλτούρα της ευζωίας» στο Διαδίκτυο, εξηγεί ότι «όλες αυτές οι αναρτήσεις διαθέτουν φωτογραφίες από το “πριν” και το “μετά”, με συμπτώματα όπως το φούσκωμα να εξαφανίζονται και οι μύες να εμφανίζονται εξαιρετικά γυμνασμένοι. Σε μια κουλτούρα όπου οι αναφορές στην απώλεια βάρους και τις δίαιτες προκαλούν ρίγη συγκίνησης, η τοποθέτησή τους σε ένα πλαίσιο γενικότερης καλής υγείας, όπως παραδείγματος χάρη της καλύτερης υγείας του πεπτικού συστήματος, καθιστά πιο εύπεπτο το περιεχόμενο για τους ακολούθους ενός ινφλουένσερ». Επίσης, «οποιαδήποτε αναφορά σε ένα τόσο προσωπικό θέμα όπως είναι η λειτουργία των εντέρων δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας, που προφανώς προσελκύει μεγαλύτερο κοινό».

Οποιος έχει πρόβλημα με τα έντερα μπορεί να βοηθηθεί όχι με τις δήθεν «θαυματουργές θεραπείες», αλλά αν περιορίσει τα επίπεδα του στρες, τα τρόφιμα υψηλής κατεργασίας, επιλέγει τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή