Τέξας: Η πόλη Ουβάλντε μένει σταδιακά να θρηνεί μόνη της

Τέξας: Η πόλη Ουβάλντε μένει σταδιακά να θρηνεί μόνη της

Η τραγωδία δεν είναι πια πρωτοσέλιδο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχουν περάσει δύο εβδομάδες από την επίθεση ενόπλου στο δημοτικό σχολείο Ρομπ, στην πόλη Oυβάλντε του Τέξας, και την εν ψυχρώ δολοφονία 19 παιδιών και των δύο δασκάλων τους. Μπορεί το σοκ των πρώτων ημερών να έχει περιοριστεί πλέον, αλλά οι κάτοικοι της μικρής πόλης έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα φάση του Γολγοθά τους: τη δύσκολη και επώδυνη διαδικασία του αποχαιρετισμού. Οι κηδείες των θυμάτων ξεκίνησαν στα μέσα της εβδομάδας και θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες.

Από την ημέρα της επίθεσης μέχρι σήμερα, η κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με τον πόνο και το πένθος. Καθημερινές αγκαλιές, ακόμα και μεταξύ αγνώστων, μικρά αυτοσχέδια μνημεία για τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα, δημόσιες ολονυκτίες σε μια προσπάθεια διαχείρισης της συλλογικής οδύνης. Η πάροδος του χρόνου, όμως, διαβρώνει σταδιακά την κοινωνική συνοχή εξατομικεύοντας το πένθος.

Η τοπική κοινωνία προσπαθεί να δια- χειριστεί την εν ψυχρώ δολοφονία 19 παιδιών και των δύο δασκάλων τους.

Τις πρώτες ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση, η Ουβάλντε βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος προκαλώντας ένα τσουνάμι υποστήριξης. Διαδικτυακός έρανος για τα παιδιά της δασκάλας Ιρμα Γκαρσία, που σκοτώθηκε στην επίθεση, συγκέντρωσε 2,7 εκατομμύρια δολάρια, παρά τον αρχικό στόχο των 10.000 δολαρίων. Ομως σταδιακά η πόλη και οι τραγικές της απώλειες περνούν στο παρασκήνιο. Η τραγωδία δεν είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Εχουν λιγοστέψει εκείνοι που επισκέπτονται τα αυτοσχέδια μνημεία για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων, ενώ στους δρόμους συναντάει κανείς λιγότερους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

Πολλοί ήδη διερωτώνται τι είδους υποστήριξη θα χρειαστούν μελλοντικά οι κάτοικοι της Ουβάλντε και ιδιαίτερα τα παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν υπό τη βαριά σκιά της τραγωδίας. Οι μαθητές ξεκινούν τις θερινές διακοπές τους και οι γονείς σκέπτονται με ποιον τρόπο θα πρέπει να διαχειριστούν τις τραυματισμένες ψυχές τους τους μήνες του καλοκαιριού, προκειμένου να επιστρέψουν στα θρανία τους το φθινόπωρο νιώθοντας ασφαλείς. Ομως η κοινότητα αυτή τη στιγμή έχει μια άλλη προτεραιότητα: να καταφέρει να επουλώσει το συλλογικό τραύμα που άφησε η δολοφονία των 21 μελών της. Ο ενοριακός ναός της «Ιεράς Καρδίας» αποτέλεσε σημείο συνάντησης για τους κατοίκους τις ημέρες μετά την επίθεση. Εκεί δεν παρακολουθούν μόνο τις ειδικές λειτουργίες, δεήσεις και ολονυκτίες, αλλά όποιος νιώθει την ανάγκη μπορεί να λάβει ψυχολογική υποστήριξη. Ο πατήρ Μοράλες στέκεται δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και τους εμψυχώνει ζητώντας τους να γιορτάσουν τη ζωή των παιδιών, αντί να θρηνήσουν τον θάνατό τους.

Τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν σιγά σιγά για την Ουβάλντε και οι κάτοικοι πρέπει μόνοι να θρηνήσουν τους δικούς τους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή