New York Times: Η μάχη για τον έλεγχο του Ντονμπάς φτάνει σε κρίσιμη στιγμή

New York Times: Η μάχη για τον έλεγχο του Ντονμπάς φτάνει σε κρίσιμη στιγμή

Ο απεγνωσμένος αγώνας της Ουκρανίας να διατηρήσει το έδαφος στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς έφτασε σε κρίσιμο σημείο, καθώς Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιώτες συγκρούστηκαν σε οδομαχίες στο Σεβεροντονέτσκ και την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από εβδομάδες έντονων μαχών, η Ρωσία φάνηκε πιο κοντά από ποτέ στη διεκδίκηση του Σεβεροντονέτσκ, δίνοντας δυνητικά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν μια ουσιαστική νίκη που μπορεί να παρουσιάσει στον ρωσικό λαό.

Θα μπορούσε επίσης να τον βοηθήσει να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του να πάρει τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής του Ντονμπάς, τον πρωταρχικό στρατιωτικό στόχο αφού οι Ρωσικές δυνάμεις του απέτυχαν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, και άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές σύμμαχοί τους ελέγχουν περίπου το 80 με 90 τοις εκατό του Ντονμπάς, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Το Ντονμπάς, το οποίο περιλαμβάνει τα εδάφη του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, αποτελεί περίπου το 9% της γης της Ουκρανίας, αλλά είναι μια σημαντική βιομηχανική και πολιτιστική περιοχή για τη χώρα.

Για οκτώ χρόνια ήταν επίσης η πρώτη γραμμή μιας μάχης μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της περιοχής. Το Σεβεροντονέτσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη στην επαρχία Λουγκάνσκ, που δεν βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Με εκατοντάδες άμαχους παγιδευμένους στην υπό ανελέητο βομβαρδισμό πόλη, η καταστροφή της γέφυρας θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλέον πρόβλημα στο πώς να υποχωρήσουν ή να εκκενώσουν αμάχους και τραυματίες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επίσης στοχευμένες επιθέσεις στο χημικό εργοστάσιο Azot, όπου τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 500 άμαχοι έχουν καταφύγει.

Με την προοπτική να πέσει το Σεβεροντονέτσκ και τις ολοένα και πιο επείγουσες εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τη Δύση για όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, η κατάσταση προκάλεσε επίσης ανησυχίες σε δυτικούς αξιωματούχους σχετικά με το εάν ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει βιώσιμη στρατηγική για να κερδίσει τον πόλεμο.

Η Ουκρανία χάνει έως και 200 ​​στρατιώτες την ημέρα σε μάχες δρόμο με δρόμο σε «νεκρές πόλεις», όπως το Σεβεροντόνετσκ, σε μια ύστατη προσπάθεια να προσπαθήσει να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στη Ρωσία.

Αλλά ένας πόλεμος φθοράς ευνοεί τη Ρωσία, η οποία έχει μεγαλύτερο στρατό. Ο κ. Ζελένσκι έχει αναγνωρίσει ότι η Ρωσία έχει πολύ περισσότερα στρατεύματα και ότι ο κ. Πούτιν τα θεωρεί «τροφή για κανόνια».

Καθώς οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας από τη Δύση και ότι τα βαριά όπλα που τους είχαν ήδη υποσχεθεί αργούν να φτάσουν, ο πόλεμος δοκιμάζει επίσης την πολιτική βούληση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο πόλεμος επιδεινώνει παγκοσμίως τα οικονομικά προβλήματα.

Για εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στο Σεβεροντόνετσκ από τα ανατολικά, τα βόρεια και τα νότια, σφυροκοπώντας το με πυροβολικό σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα προς τον ποταμό στα δυτικά.

Σε σφοδρές οδομαχίες, κατέλαβαν ένα ξενοδοχείο και ένα σταθμό λεωφορείων στα βορειοανατολικά της πόλης, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, και στη συνέχεια έγινε μάχη προς το κέντρο. Ο δήμαρχος της πόλης, Ολεξάντρ Στρίουκ, δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν «πολύ δύσκολη».

«Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εισβάλουν στην πόλη, αλλά ο στρατός κρατιέται σταθερός», είπε, προσθέτοντας ότι παρά την έλλειψη γεφυρών, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται εκκενώσεις πολιτών.

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προσφέρθηκε να επιτρέψει την διάνοιξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από το χημικό εργοστάσιο Azot. Η Μόσχα έχει κάνει παρόμοιες προσφορές στο παρελθόν σε άλλες περιοχές της χώρας που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή