Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κούρσα ταχύτητας έγινε δρόμος αντοχής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κούρσα ταχύτητας έγινε δρόμος αντοχής

Αργή προώθηση των Ρώσων στα μέτωπα

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Ρωσία μετατόπισε το επίκεντρο της στρατιωτικής της εκστρατείας στην ανατολική Ουκρανία την άνοιξη, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες θα ήταν καθοριστικής σημασίας για την πορεία του πολέμου.

Οι ημέρες αυτές παρήλθαν και οι ίδιοι αξιωματούχοι είναι πια σαφείς: η Ρωσία ενδέχεται να καταλήξει με περισσότερα εδάφη, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής, καθώς ο εξασθενημένος ρωσικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με αντίπαλο οπλισμένο με ολοένα και πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα. Παρότι η Ρωσία κατέλαβε εδάφη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, η πρόοδος του στρατού της υπήρξε αποσπασματική και αργή. Την ίδια ώρα, η άφιξη αμερικανικών πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς και η εκπαίδευση ουκρανικών πληρωμάτων σε αυτά, αναμένεται να βοηθήσουν τον στρατό του Κιέβου στις επερχόμενες μάχες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μάιλι.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καταγράψει ανάλογη πρόοδο στο γειτονικό Ντονέτσκ. Μετά τις αιματηρές μάχες στα ανατολικά, με περισσότερους από 200 Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς και άλλους τόσους Ρώσους, ο ρωσικός στρατός δεν κατάφερε να επεκταθεί. Στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτιμούν, όμως, ότι η Ρωσία θα καταλάβει όλη την περιοχή του Λουγκάνσκ, με τις πόλεις του Σεβεροντονέτσκ και Λισιχάνσκ να πέφτουν στα χέρια της εντός των ερχόμενων ημερών, εν μέρει εξαιτίας των εντατικών βομβαρδισμών με στόχο Ουκρανούς αμάχους.

Τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται αργά. Συχνά απαιτούνται εβδομάδες για να καλύψουν δύο με τρία χιλιόμετρα. Αυτό ίσως να δείχνει έλλειψη πεζικάριων ή υπερβολική προσοχή από μέρους Ρώσων επιτελών, μετά τα σοβαρά προβλήματα που εκδηλώθηκαν στον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή. Αμυντικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα διατηρήσει το επιχειρησιακό προβάδισμα στην ανατολική Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι την ανάπτυξη αμερικανικών πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουκρανία συνεχίζει να υστερεί σε οπλισμό, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, με το «πακέτο» να περιλαμβάνει προηγμένο πυροβολικό, εκτοξευτές πυραύλων και πυρομαχικά βαρέως πυροβολικού. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν αμυντική βοήθεια συνολικού ύψους 5,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν απευθύνει εκκλήσεις στη Δύση για ακόμη περισσότερα και πιο εξελιγμένα όπλα, αμφισβητώντας την προσήλωση των συμμάχων τους στη στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι καθώς το Κίεβο ενισχύεται με βαρύ πυροβολικό, θα ανακτήσει εδάφη στα τέλη του καλοκαιριού.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους Δυτικούς συμμάχους να ενισχύσουν την αμυντική τους βοήθεια προς την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο στρατηγικό σταυροδρόμι». Ο Οστιν και ο στρατηγός Μάιλι συναντήθηκαν με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν νέους τρόπους ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Ο στρατηγός Χότζες, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός και αναλυτής σήμερα στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ανάλυσης, εκτιμά ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει ακόμη αρκετούς μήνες. Προέβλεψε, όμως, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια βαρέως πυροβολικού από δυτικές χώρες, θα καθυστερήσουν τη ρωσική προέλαση και θα ανακτήσουν έδαφος από τα τέλη του καλοκαιριού. «Ο πόλεμος είναι δοκιμασία θέλησης και οι Ουκρανοί έχουν ανώτερο φρόνημα. Βλέπω τον ουκρανικό ανεφοδιασμό να βελτιώνεται διαρκώς και τον ρωσικό να υποχωρεί», λέει ο στρατηγός Χότζες.

Κρίσιμο δίμηνο

Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα αφορά σύντομες εκστρατείες υψηλής έντασης, με μεγάλη χρήση πυροβολικού. Ο ρωσικός στρατός, όμως, δεν είναι έτοιμος για καθήκοντα κατοχής ή για παρατεταμένο πόλεμο φθοράς, ο οποίος απαιτεί συχνή ανανέωση στρατιωτικών τμημάτων. «Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη και για τις δυο πλευρές. Ενδέχεται τους επόμενους δύο μήνες να δούμε τους δύο στρατούς να εμφανίζουν σημάδια εξάντλησης. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις υλικού και πυρομαχικών. Η Ρωσία έχει ήδη χάσει σημαντικό μέρος της ισχύος πυρός της και οι δυνάμεις της δεν είναι κατάλληλες για πόλεμο τέτοιας κλίμακας και διάρκειας», λέει ο Μάικλ Κόφμαν, επικεφαλής ρωσικών μελετών του ινστιτούτου CNA στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει περιορισμένα εδαφικά κέρδη, προτού ενισχύσει την πρώτη γραμμή της με ναρκοπέδια και άλλες μεθόδους στατικής άμυνας ενόψει ουκρανικής αντεπίθεσης, που αναμένεται μόλις τεθούν σε λειτουργία τα προηγμένα συστήματα πυροβολικού. Παρότι τα δεδομένα στο έδαφος μπορεί ακόμη να αλλάξουν, «καμία πλευρά δεν διαθέτει την ισχύ να εκμεταλλευθεί μικρά οφέλη στο πεδίο της μάχης. Ο πόλεμος έγινε τώρα δρόμος αντοχής και όχι κούρσα ταχύτητας», λέει ο απόστρατος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Ντόουερτι. «Η κούρσα του ανεφοδιασμού είναι η πιο κρίσιμη. Για να αναπληρώσει τις απώλειές του, το Κρεμλίνο πρέπει να στρατολογήσει εκατοντάδες νέους κληρωτούς», λέει ο απόστρατος συνταγματάρχης των πεζοναυτών, Τζον Μπαράνκο.

Επιζήμιες τακτικές και ελλείψεις

Οι ελλείψεις του ουκρανικού στρατού αρχίζουν και αυτές να καθίστανται εμφανείς και να προκαλούν ανησυχία στη Δύση. Παρότι ορισμένοι ανεξάρτητοι αναλυτές προέβλεψαν ότι η ρωσική προέλαση θα σταματούσε στο Σεβεροντονέτσκ, Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί. Κάποιοι πιστεύουν ότι η μεθοδική ρωσική προέλαση μπορεί να συνεχιστεί και οι Ρώσοι μπορεί να προωθηθούν σε περιοχές, όπου οι ουκρανικές αντεπιθέσεις απέτυχαν.

Η τακτική του ρωσικού στρατού προκαλεί μαζικές καταστροφές στην ανατολική Ουκρανία, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να κάνει λόγο για «νεκρές πόλεις» εξαιτίας της φυγής του πληθυσμού. «Η μορφή αυτή πολέμου, με μικρές ανταλλαγές εδαφών στις παρυφές του χάρτη, μπορεί να διαρκέσει πολύ. Η κατάσταση θα παραμείνει ρευστή χωρίς σημαντικές μεταβολές, όπως κατάρρευση μετώπου», λέει ο Κόφμαν, που εκτιμά ότι η σύρραξη θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή