Φυσικό αέριο: Το ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινή διαχείριση και η επιχείρηση «θερμοστάτης»

Φυσικό αέριο: Το ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινή διαχείριση και η επιχείρηση «θερμοστάτης»

Προ ημερών οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να διαχειριστεί από κοινού το κακό σενάριο: να αποφασίσει η Ρωσία να εκδικηθεί όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία εκμεταλλευόμενη την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το αέριό της και να μειώσει ακόμη περισσότερο.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερών οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να διαχειριστεί από κοινού το κακό σενάριο: να αποφασίσει η Ρωσία να εκδικηθεί όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία εκμεταλλευόμενη την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το αέριό της και να μειώσει ακόμη περισσότερο ή ακόμη και να διακόψει πλήρως τις ροές του καυσίμου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Το έχουμε δει να συμβαίνει, όχι μόνον τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη και το περασμένο έτος», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αναφερόταν στη στάση της Gazprom, που από το περασμένο έτος είχε μειώσει τις ροές εμποδίζοντας τις ευρωπαϊκές χώρες να γεμίσουν τους ταμιευτήρες τους, που βρέθηκαν να έχουν τη χαμηλότερη πληρότητα των τελευταίων 10 ετών. Και τώρα βέβαια η Μόσχα έχει κόψει πλήρως τη ροή σε ορισμένες χώρες.

Η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ μιας αντιμετώπισης του προβλήματος με από κοινού αγορές αερίου και κοινές προσπάθειες για την αποθήκευσή του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει εντολή στους ειδικούς συνεργάτες της να προτείνουν σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση ελλείψεων αερίου μέσα στον χειμώνα. Η Κομισιόν έχει ταχθεί , άλλωστε, υπέρ μιας αντιμετώπισης του προβλήματος με από κοινού αγορές αερίου και κοινές προσπάθειες για την αποθήκευσή του, ώστε να είναι διαθέσιμο αν κάποια χώρα μείνει κυριολεκτικά χωρίς ενέργεια. Προ εβδομάδων, όταν η Μόσχα έκοψε τελείως την παροχή του καυσίμου στη Βουλγαρία, η Ελλάδα έσπευσε να διασφαλίσει προσφορά του καυσίμου στη γειτονική της χώρα. Αν, όμως, η Ρωσία αποφασίσει να πλήξει την Ευρώπη και διακόψει πλήρως την παροχή του καυσίμου προς τη Γηραιά Ηπειρο, τότε κάθε άλλο παρά σαφές είναι αν αυτή η μορφή έκτακτης αλληλεγγύης που επέδειξε η Ελλάδα θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα στον χειμώνα. Δηλαδή αν θα λειτουργήσει όταν είναι αυξημένες οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων και του κράτους.

Μέχρι στιγμής η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο μια ραγδαία μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν έχει μπορέσει να κάνει κάτι ανάλογο για το φυσικό αέριο λόγω της μεγάλης εξάρτησής της και ακριβώς επειδή δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει επαρκείς εναλλακτικές πηγές. Προς το παρόν όποιες λύσεις κι αν επινοήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απαιτούν μήνες για να υλοποιηθούν. Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στη νέα σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου και εκτιμά πως τα στελέχη της Κομισιόν θα τις συντάξουν τον Σεπτέμβριο. Ως τότε καλεί τους Ευρωπαίους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. «Οχι μόνον πρέπει να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο αλλά παράλληλα να εκμεταλλευτούμε την περίσταση για να εξοικονομήσουμε ενέργεια», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν και υπογράμμισε πως δεν μπορεί πραγματικά να δώσει «όση έμφαση χρειάζεται». Προσέθεσε πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας αν ανεβάσουν λίγο τον θερμοστάτη του κλιματιστικού τους το καλοκαίρι και χαμηλώσουν λίγο τον θερμοστάτη του καλοριφέρ τους όταν θα πέσει η θερμοκρασία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή