Πώς συνδέεται με τους Ναζί ένα ίδρυμα αντιρατσιστικής τέχνης;

Πώς συνδέεται με τους Ναζί ένα ίδρυμα αντιρατσιστικής τέχνης;

Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι ο πολιτικός χαρακτήρας της συλλογής της Τζούλια Στόσεκ έρχεται σε αντίθεση με την προέλευση των χρημάτων που τη συντηρούν

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συλλογή Julia Stoschek, η οποία αφορά τις πολυμεσικές τέχνες (media art), έκανε πρεμιέρα στις αρχές Ιουνίου ένα νέο σόου για τον εορτασμό της 15ης επετείου του ιδρύματος: Η έκθεση «Worldbuilding» εστιάζει στη σχέση μεταξύ της τέχνης και των video games και περιλαμβάνει έργα που αφορούν ζητήματα όπως η τρανσφοβία, η ένοπλη βία και η επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Η 47χρονη Στόσεκ, η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος μιας περιουσίας που συνδέεται με μια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, είναι η ιδιοκτήτρια της συλλογής.

«Η νέα γενιά των gamers ευαισθητοποιεί [τον κόσμο] πάνω σε σοβαρά ζητήματα όπως οι πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η αντιμετώπιση των γυναικών», δήλωσε η Στόσεκ σχετικά με την έκθεση «Worldbuilding», η οποία θα υποδέχεται το κοινό έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023.

Τα έργα «δημιουργήθηκαν ώστε να συνδέονται με σημερινά ζητήματα», πρόσθεσε. «Είναι κάτι πολύ επίκαιρο και συχνά έχει πολιτικό χαρακτήρα».

Ένα σκοτεινό παρελθόν

Ωστόσο, καθώς οι χρηματοδότες του τομέα της Τέχνης τίθενται όλο και πιο συχνά στο μικροσκόπιο των Αρχών – δεδομένου ότι έχουν γίνει εκκλήσεις προς τα μουσεία να αποστασιοποιηθούν από δωρητές όπως η οικογένεια Sackler και ο πετρελαϊκός γίγαντας BP – παρατηρητές στη Γερμανία εγείρουν ερωτήματα και για την περίπτωση της Στόσεκ.

Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι ο πολιτικός χαρακτήρας της συλλογής της Τζούλια Στόσεκ έρχεται σε αντίθεση με την προέλευση των χρημάτων που τη συντηρούν.

Ο προπάππους της Στόσεκ, ο Γερμανός βιομήχανος Μαξ Μπρόζε, ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αυτοκινητοβιομηχανία του κατασκεύαζε δοχεία βενζίνης και οπλισμό για τον γερμανικό στρατό, χρησιμοποιώντας εν μέρει καταναγκαστική εργασία.

Ενώ πολλές γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Hugo Boss και Bertelsmann, έχουν παλέψει ανοιχτά με το ζήτημα της σχέσης τους με το ναζιστικό καθεστώς, η οικογένεια Στόσεκ έχει κατηγορηθεί ότι έκρυψε το παρελθόν της κάτω από το χαλί.

Η ιστορία σε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων

Δεδομένου ότι η συλλογή της Στόσελ «συμπεριλαμβάνει καλλιτέχνες που ασχολούνται με την αποικιοκρατία, τη δουλεία και τη γερμανική ιστορία», τα στοιχεία αυτά για το παρελθόν της οικογένειας «δημιούργησαν νευρικότητα σε κάποιους ανθρώπους που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρότζεκτ Στότσεκ», αναφέρει ο καλλιτέχνης Leon Kahane.

Σημειώνεται ότι το 2020, ο Kahane παρουσίασε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων στο πλαίσιο μιας έκθεσης, το οποίο εξέταζε έμμεσα τη σύνδεση μεταξύ της περιουσίας του Στόσεκ και της καταναγκαστικής εργασίας σε μια αναδυόμενη οθόνη δίπλα στον εκθεσιακό χώρο της Στόσεκ στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Τέχνης στην πόλη. Το έργο προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην καλλιτεχνική σκηνή του Βερολίνου.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν προσπάθησε να «ακυρώσει» τη συλλέκτη, αλλά να την ωθήσει στο να εξετάσει με διαφανή τρόπο την ιστορία της οικογένειάς της. Ως καλλιτέχνης, πρόσθεσε, δεν θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί της έως ότου το έκανε αυτό.

«Οι καλλιτέχνες μας εμπιστεύονται»

Σε συνέντευξή της στο Βερολίνο, η Στόσεκ δήλωσε ότι είναι θετική στη λεπτομερή εξέταση της οικογενειακής της περιουσίας. «Είναι πολύ σημαντικό ο τομέας των τεχνών να εξετάζει από πού προέρχονται τα χρήματα, όπως γίνεται τελευταία», δήλωσε.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι τα λεφτά με τα οποία χρηματοδοτείται η συλλογή δεν προέρχονται από τη ναζιστική εποχή και ότι προέρχονται από την περιουσία του παππού και του πατέρα της κατά τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο.

«Η επιχείρησή μας είχε καταστραφεί οικονομικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, η εταιρεία είχε δημιουργήσει ένα ταμείο για την αποζημίωση όσων έκαναν καταναγκαστική εργασία, ενώ πρόσθεσε ότι κανένας καλλιτέχνης από τη συλλογή της δεν εξέφρασε ανησυχίες για την ιστορία της οικογένειάς της. «Μας εμπιστεύονται – ότι το εξετάζουμε», δήλωσε.

Πηγή: The New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή