Μεταπτυχιακά εδάφους – αέρος

Μεταπτυχιακά εδάφους – αέρος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυχεροί όσοι πτυχιούχοι παιδαγωγικών και καθηγητικών, όπως λέγονται, σχολών φρόντισαν να εξασφαλίσουν έναν μεταπτυχιακό τίτλο. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί ένας μεγάλος κύκλος μεταπτυχιακών προγραμμάτων γύρω από την ειδική αγωγή, τα οποία ήταν περιζήτητα αφού η πρόσληψη σε θέσεις ειδικής αγωγής ήταν ευκολότερη σε σχέση με τις θέσεις γενικής παιδείας.

Πολλά από τα μεταπτυχιακά οργανώνονταν εξ αποστάσεως σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Τα εξ αποστάσεως προγράμματα αν δεν νομοθετηθούν, μάλιστα πολύ αυστηρά, μπορεί να μας τινάξουν στον αέρα. Και ξέρω ακριβώς τι λέω. Διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό καθεστώς που να τα απαγορεύει, και έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες που με σοκάρουν. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν γίνει στο όνομα της εξωστρέφειας, όμως παίζουν με τις αγωνίες των οικογενειών, διότι υπόσχονται πτυχία και επαγγελματικές δυνατότητες», είχε αναφέρει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου («Κ» 10/3/2017). Η κατάσταση είχε προκαλέσει την έκρηξη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, ο οποίος, στο πλαίσιο επίκαιρης κοινοβουλευτικής ερώτησης, ρώτησε εάν ευσταθούν καταγγελίες ότι έχουν αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ στις επιστήμες εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής χιλιάδες τίτλοι που έχουν αποκτηθεί εξ αποστάσεως, με σπουδές ενός έτους κυρίως από ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Λευκωσίας αλλά και της Ιταλίας. Και αυτοί οι τίτλοι έχουν χρησιμοποιηθεί για πρόσληψη στο ελληνικό Δημόσιο. Ευρύτερα, η δυναμική της αγοράς των εξ αποστάσεως προγραμμάτων είναι ισχυρή, αφού μπορούν να έχουν μεγάλη συμμετοχή (e-learning μεταπτυχιακό πρόγραμμα είχε 900 φοιτητές), ενώ τα δίδακτρα κυμαίνονται έως και 5.000 ευρώ το άτομο, χαμηλότερα των συμβατικών προγραμμάτων. Δηλαδή, ο τζίρος ενός προγράμματος μπορεί να φθάσει εκατομμύρια ευρώ.

Εως τώρα πάντως ο κ. Γαβρόγλου δεν έχει ανακοινώσει σύστημα ελέγχων των εξ αποστάσεως προγραμμάτων. Αντίθετα, με το νέο σύστημα διορισμών, πριμοδοτούνται αδιακρίτως όσοι είχαν εξασφαλίσει έναν μεταπτυχιακό τίτλο. «Θεσμοθετείται και επίσημα το ατέλειωτο κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων», κατηγόρησαν χθες τον υπουργό και την κυβέρνηση οι εκπαιδευτικοί του ΚΚΕ. Οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου και η έως τώρα απραξία του τους δικαιώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή