Δηλώσεις, ανησυχία και ρεαλισμός

Δηλώσεις, ανησυχία και ρεαλισμός

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ν τη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης –περί ισοπέδωσης ελληνικής βραχονησίδας στην οποία οι Τούρκοι θα αποβίβαζαν στρατιώτες– την έκανε ο Π. Καμμένος, θα γινόταν κάποιος θόρυβος πολιτικός στο εσωτερικό, θα απαντούσαν οι απέναντι και ο περισσότερος κόσμος θα σήκωνε τους ώμους και θα της έδινε την όποια αξία (μηδενική έως ελάχιστη) που συνήθως αποδίδεται στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Το γεγονός όμως ότι την έκανε ο στρατιωτικός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προκαλεί δικαιολογημένα αίσθηση, ανησυχία και ερωτήματα. Ακόμη περισσότερο που έσπευσαν να τον καλύψουν πολιτικά, τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της Ν.Δ., όσο και ο Ανδρ. Λοβέρδος από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου που τον αποδοκίμασε.

Εχει άραγε φθάσει σε τέτοιο σημείο η ένταση με την Αγκυρα; Είναι τόσο επικίνδυνα τα πράγματα, που να δικαιολογούν τέτοια οξεία αντίδραση από τον αρχηγό του στρατεύματος; Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε. Πάντα υπάρχουν οι προκλητικές δηλώσεις και οι πτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο, βεβαίως τελευταία παρατηρείται η σκλήρυνση της ρητορικής από την πλευρά της Αγκυρας στα θέματα που σχετίζονται με ΑΟΖ, εξορύξεις υδρογονανθράκων, αγωγούς κ.λπ. στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά εμείς, ο λαός, δεν αντιληφθήκαμε –καλώς ή κακώς– ότι υπάρχει τέτοια όξυνση. Εξαιτίας, υποτίθεται, πληροφοριών περί τουρκικού σχεδίου κατάληψης βραχονησίδας στο Βόρειο Αιγαίο.

Οπως και να ’ναι, στην ύπαρξη μεγάλης όξυνσης παραπέμπει η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μάλιστα τη συμπλήρωσε με άλλη, ιδιαίτερα σοφή, καθώς επισημαίνει μία μεγάλη αλήθεια. Οτι σε ενδεχόμενη θερμή σύγκρουση με την Τουρκία, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα σπεύσει να μας σώσει… το ιππικό. Οπου ιππικό, οι ΗΠΑ ή οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Αυτοί πιθανώς θα έλθουν εκ των υστέρων για να μη γενικευθεί η σύρραξη, η σύγκρουση θα σταματήσει με την παρέμβασή τους κάποια στιγμή και σίγουρα θα πιέσουν τους εμπλεκομένους να ξεκινήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί στο μεταξύ πολύ δύσκολα θα αλλάξουν (βλέπε Κύπρο, Μέση Ανατολή, Κριμαία) και οι διμερείς διαπραγματεύσεις ευνοούν σχεδόν πάντα τον ισχυρότερο.

Είναι απίθανο να έκανε ο Ευ. Αποστολάκης αυτές τις δηλώσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πολιτικούς προϊσταμένους του. Και επειδή ο άμεσος προϊστάμενός του τυγχάνει να είναι ο Π. Καμμένος, μάλλον με τον πρωθυπουργό θα πρέπει να συνεννοήθηκε. Ακούγεται άλλωστε ότι με τον Α/ΓΕΕΘΑ συνεννοείται απευθείας ο Αλ. Τσίπρας, παρακάμπτοντας τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, γιατί δεν μπορεί να βρει άκρη μαζί του… αν και εκείνος τον έβαλε και τον διατηρεί στη συγκεκριμένη θέση, προκειμένου να έχει τη στήριξή του! Επομένως, είναι λογικό να ελπίζει κανείς ότι η ρεαλιστική άποψη που διατύπωσε ο ναύαρχος περί της παρέμβασης ή συνδρομής τρίτων σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής Ελλάδας – Τουρκίας απηχεί και την άποψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να θεωρήσει η Αθήνα ότι έχει δεδομένη την υποστήριξη των ΗΠΑ, επειδή τελευταία περισσεύουν τα καλά λόγια από υπουργούς και πρεσβευτές της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, επειδή ο Γ. Κατρούγκαλος συμμετείχε στον λεγόμενο «στρατηγικό διάλογο» μαζί τους ή γιατί είναι οργισμένες με τον Ταγίπ Ερντογάν. Για την Ουάσιγκτον το οικόπεδο «Τουρκία» είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα επί Ντόναλντ Τραμπ κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει την επόμενη μέρα. Απόδειξη η πώληση συστημάτων Patriot στην Αγκυρα, παρά το deal με τη Ρωσία για τους S-400 και ιδίως η αναγγελία της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και η κυνική εγκατάλειψη των Κούρδων!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή