80 χρόνια πριν στην «Κ» 30.XIΙ.1938

80 χρόνια πριν στην «Κ» 30.XIΙ.1938

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Λυσσώδεις μάχαι εξακολουθούν να συνάπτωνται εις τους τομείς της Τρεμπ και της Μπαλάγκουερ. Οι εθνικισταί συνεχίζουν αποφασιστικώς τας προσπαθείας των διά να θραύσουν την ισχυροτάτην αντίστασιν των κυβερνητικών οι οποίοι εις ολόκληρον το καταλανικόν μέτωπον αγωνίζονται διεκδικούντες σπιθαμήν προς σπιθαμήν το έδαφός των. Ιδιαιτέρως ισχυρά εκδηλούται δι’ αλλεπαλλήλων αντεπιθέσεων εις τον τομέα του Τρεμπ και εις τον νότιον τομέα, ενώ […] τα [εθνικιστικά] στρατεύματα του στρατηγού Μοσκάρντο εισεχώρησαν εις τον κεντρικόν τομέα περί τα εξ χιλιόμετρα βορείως της Μπαλάγκουερ. Κατόπιν αγώνος, ο οποίος διήρκεσεν επί πολλάς ώρας, οι κυβερνητικοί οι οποίοι προήσπιζον την στρατηγικήν θέσιν Χερτ, παρεδόθησαν [φωτ.: Το εθνικιστικό πυροβολικό εν δράσει στο καταλανικό μέτωπο].

Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: «Πώς σκέπτομαι ότι θ’ ανθήση η τέχνη στον τόπο μας. Γι’ αυτό το σκοπό δυο πράγματα βλέπω μπροστά μου […]. Πρέπει, αν θέλουμε ν’ ανθήση η τέχνη, να φροντίσουμε για τους φορείς της τέχνης. […] Και οι φορείς αυτοί της τέχνης είναι δύο: Οι ενεργητικοί φορείς και οι παθητικοί φορείς. Ενεργητικοί είσθε εσείς οι καλλιτέχνες. […] Ερχομαι τώρα στους παθητικούς φορείς της τέχνης: και παθητικοί φορείς της τέχνης είναι ολόκληρη η κοινωνία. […] Αν δεν υπάρχη σε μία κοινωνία καλλιτεχνική διάθεσις, δεν ημπορεί ν’ αναπτυχθή τέχνη. […] Εργον του κυβερνήτου είναι να αναπτύξη την καλλιτεχνική διάθεσι […] ανεβάζοντας το επίπεδο της κοινωνίας […]»

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΔΕΛΤΑΡΙΑ: Ωραίον αγγλικόν έθιμον, τα ευχετήρια δελτάρια των εορτών με καλλιτεχνικάς εικόνας τοπίων ή προσώπων, με αντίγραφα ζωγραφικών έργων, ενεκλιματίσθη εις την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή