Διαγράφοντας την Ιστορία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Μέγα θέμα έχει γίνει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι το υπουργείο Εμπορίου δεν θα δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία κατά την περίοδο που κάποιες κρατικές υπηρεσίες θα είναι κλειστές· «partial government shutdown», το λένε εκεί. Η εφημερίδα Wall Street Journal θρηνεί επειδή πολιτικοί, επενδυτές, ακαδημαϊκοί κ.ά. δεν θα έχουν για κάποιο διάστημα τους δείκτες-κλειδιά (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ατομικά εισοδήματα, εμπορικές συναλλαγές, πωλήσεις νέων κατοικιών κ.λπ.), στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. «Αμερικανάκια!» θα λέγαμε εμείς. Το δικό μας υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα αναγκάστηκε να μπει στο μνημόνιο και αυτοί κλαίνε επειδή για κάποιες ημέρες δεν έχουν τις αγοραπωλησίες σπιτιών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ολοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα το 2010 υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση με τους θεσμούς διότι ελλόχευαν κάποιες λήξεις ομολόγων τις οποίες δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει. Ποιες ήταν αυτές οι λήξεις και σε τι ύψος; Ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Οικονομικών δεν μας λέει. Τα Δελτία Δημόσιου Χρέους που εκδίδει ανά τρίμηνο το ελληνικό κράτος ξεκινούν από τον Δεκέμβριο του 2012! Δεν είναι μόνον αυτά. Οι Απολογισμοί Εσόδων – Εξόδων Κρατικού Προϋπολογισμού ξεκινούν από το 2011, αλλά ο προϋπολογισμός του 2011 δεν υπάρχει. Βρίσκουμε την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού το 2012, αλλά όχι τον απολογισμό αυτού του έτους. Τα μηνιαία Δελτία Οικονομικών Εξελίξεων ξεκινούν τον Μάρτιο του 2014 και τελειώνουν δύο μήνες μετά, τον Μάιο του 2014!

Στο minfin.gr επικρατεί ένα απίστευτο μπάχαλο. Η βιτρίνα του ελληνικού κράτους στην οικονομία είναι ένας σωρός (σχετικώς λίγων) οικονομικών καταστάσεων ατάκτως ερριμένων.

Αν δηλαδή θέλει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα –λέμε και κανένα καλαμπούρι, μέρες που είναι!– και ψάξει στο υπουργείο την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, θα αντικρίσει το χάος. Κάποιος που θέλει να δει τα στοιχεία για την πιο κρίσιμη οικονομική περίοδο από τη Μεταπολίτευση κι εντεύθεν βρίσκει κενό.

Το υπουργείο Οικονομικών –επί υπουργίας του κ. Γκίκα Χαρδούβελη– αναδιάρθρωσε τον δικτυακό του τόπο και διέγραψε την πιο σημαντική περίοδο της ιστορίας του. Και άντε να πούμε ότι «στην Ελλάδα ζούμε και δεν έχουμε απαιτήσεις να υπάρχουν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν από την κρίση». Εδώ, απουσιάζουν οι συνεντεύξεις, οι εκτιμήσεις των κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Φίλιππου Σαχινίδη, Γιάννη Στουρνάρα, Γκίκα Χαρδούβελη, όλων εκείνων που διαχειρίστηκαν την ελληνική οικονομία στην πιο θυελλώδη φάση της. Τα δελτία Τύπου ξεκινούν από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2014. Βρίσκουμε το «ουάου» δελτίο Τύπου της 28ης Ιανουαρίου 2015: «Αύριο αφικνείται ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και, κατ’ ιδίαν, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη», αλλά δεν μπορούμε να βρούμε πότε ήρθε στην Ελλάδα ο επίτροπος Ολι Ρεν για να μας ευχηθεί «Kalo kouragio».

Δεν υπάρχουν καν τα κείμενα των μνημονίων, αυτά για το οποία σκοτωνόμαστε οκτώ χρόνια τώρα. Βρίσκουμε όμως την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη συζήτηση στη Βουλή (19.12.2018) για τον προϋπολογισμό. Σε αυτή διακηρύσσει ότι «ο λαός πέρασε πολλά και δικαιούται να ξέρει πού θα πάει η χώρα». Βρετανικό χιούμορ πρέπει να είναι αυτό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή