Μεσσιανισμός και τρομοκρατία

Μεσσιανισμός και τρομοκρατία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει αναλυθεί ενδελεχώς η μεσσιανική δομή της αριστερής σκέψης. Ο υπέρτατος στόχος της είναι ένας άλλος κόσμος, αταξικός, ένθα απέδρα πάσα οδύνη, λύπη και στεναγμός. Αυτή κινεί τους χρήσιμους ηλίθιους της τρομοκρατίας, δηλαδή τους συμπαθούντες, συν εκείνους που έχουν περιφερειακή δράση. Δεν αναφερόμαστε στον κεντρικό πυρήνα των εγκληματικών ομάδων διότι εκεί, όπως ξέρουμε από την ιστορία, παίχθηκαν πολλά σκοτεινά παιγνίδια με μυστικές υπηρεσίες, μαφίες κ.λπ.

Αυτή η μεσσιανική αντίληψη δεν περιορίζεται στους ηλίθιους της τρομοκρατίας. Επιζεί και στον επίσημο αριστερό λόγο, όπως της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη. Δεν αναφερόμαστε στη δήλωσή της ότι «η Αριστερά είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Σοβαρά; Και την περίοδο 1944-1949; Και όταν υμνολογούσε τους αιμοσταγείς δικτάτορες τύπου Στάλιν; Τέλος πάντων… Περισσότερο πρέπει να μας ενδιαφέρει τι κάνει ως μισθοδοτούμενη του ελληνικού λαού για την πάταξη της ανομίας και της τρομοκρατίας. Εκεί δεν τα πάει πολύ καλά, ίσως επειδή πιστεύει ότι τα προβλήματα θα τα λύσει το προτσές της Ιστορίας. Οπως είχε πει παλιότερα, για την εξάλειψη της τρομοκρατίας πρέπει «να εξαλείψεις προληπτικά τις αιτίες που τη γεννούν, να χτυπήσεις τη διαφθορά, την απαξίωση της πολιτικής, τον αποκλεισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες» («Εφημερίδα των Συντακτών», 1.9.2018). Η αλήθεια είναι πως η εγκληματικότητα συνδέεται με τις αιτίες που προανέφερε η κ. Γεροβασίλη. Εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως δεν θα υπάρχουν ούτε ληστείες ούτε κλοπές. Για το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Η ιστορία της δείχνει πως δεν είναι της γης οι κολασμένοι που μακελεύουν τον κόσμο, δεν βάζουν προλετάριοι τις βόμβες. Παιδιά μικρομεσαίων και ανώτερων οικονομικά τάξεων φλογίζονται από τις μεσσιανικές διδαχές και προσπαθούν να επιταχύνουν την Ιστορία για την «τελική λύση». Η τρομοκρατία στη Δύση έχει να κάνει περισσότερο με την πίστη σε έναν άλλο κόσμο, παρά με τα προβλήματα αυτού που έχουμε. Γι’ αυτό οι τρομακτικές ανισότητες στις ΗΠΑ γεννούν εγκληματικότητα, αλλά όχι τρομοκρατία.

Συνεπώς, ναι. Για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, «πρέπει να εξαλείψεις προληπτικά τις αιτίες που τη γεννούν», αλλά αυτές δεν είναι άλλες από τις διδαχές ότι η «επαναστατική βία» είναι αποδεκτή», ότι «όταν έχουμε άδικο καθεστώς, η αντίσταση πρέπει να παίρνει βίαιη μορφή», που ’λεγε και ο σύντροφός της Γιώργος Κατρούγκαλος, κι άλλες τέτοιες ανοησίες που φουσκώνουν τα μυαλά των νέων παιδιών. Οπότε ένας Σαίξπηρ των καιρών μας θα έλεγε: «Το σφάλμα, αγαπητή Ολγα, δεν βρίσκεται στα άστρα (ούτε στις μαύρες τρύπες της κοινωνίας), αλλά μέσα σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή