Συμμαχική «πολιορκία»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​καγκελάριος Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα για να υπογραμμίσει (και) με την παρουσία της την «επιθυμία» του Βερολίνου και γενικότερα του δυτικού παράγοντα να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Μέχρι τότε ο Ζάεφ, όπως όλα δείχνουν, θα έχει πράξει το καθήκον του και μάλιστα οι πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι μπορεί να διευρύνει κιόλας την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο.

Η συμμαχική «πολιορκία» της Αθήνας ώστε να αποτραπεί «ατύχημα» στη Βουλή, που θα γκρεμίσει ό,τι χτίστηκε έως τώρα, αρχίζει και επισήμως με την άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου και αναμένεται να γίνει ασφυκτική όσο θα πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί οδήγησαν έως εδώ «χέρι-χέρι» τις δύο πλευρές, ανεξαρτήτως αν, για λόγους κατανοητούς, δεν θέλουν να το παραδεχθούν και θα πάνε το θέμα της συμφωνίας έως το τέλος. Παρενέβησαν ανοιχτά υπέρ του Ζάεφ στο δημοψήφισμα και στις συνταγματικές τροποποιήσεις στη συνέχεια, δεν θα διστάσουν να κάνουν το ίδιο και προς την ελληνική πλευρά για να τελειώνουν με μια «αστεία» διένεξη, όπως θεωρούν σχεδόν οι πάντες στον πλανήτη τη διαμάχη Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία. Για τους συμμάχους ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή θα εκληφθεί, πέραν των άλλων, ως ήττα τους η οποία δεν είναι αποδεκτή και η Αθήνα σε μια τέτοια εξέλιξη θα καταστεί «μαύρο» πρόβατο της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Μπορούμε να το αντέξουμε; Μας το έλεγαν εξάλλου από την εποχή των συνομιλιών της Νέας Υόρκης ακόμα οι σύμμαχοι, ότι θα «ματώσουν» και οι δύο πλευρές με την υπογραφή συμφωνίας και αυτό γίνεται τώρα. Ο κίνδυνος να καταψηφιστεί η συμφωνία είναι μάλλον θεωρητικός, αφού μπορεί να κυρωθεί και με σχετική πλειοψηφία την οποία η κυβέρνηση διαθέτει ούτως ή άλλως.

Το εάν η όποια απόφαση της Βουλής προκαλέσει πολιτικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό και πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις, ενδιαφέρει λιγότερο τους συμμάχους. Στις Βρυξέλλες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τα νέα από την Αθήνα θα είναι καλά και ετοιμάζουν καρέκλα με το καρτελάκι «Βόρεια Μακεδονία» στο νατοϊκό τραπέζι. Καλού κακού, πάντως, τα μηνύματα θα πυκνώσουν τις επόμενες μέρες. Με το που θα εγκριθεί και από τις δύο πλευρές η συμφωνία, δρομολογείται η διαδικασία εισδοχής, χωρίς αστερίσκους, και κατά τον Απρίλιο τα Σκόπια παίρνουν θέση παρατηρητή στη Συμμαχία για να γίνουν πλήρες μέλος στις αρχές του 2020. Τα υπόλοιπα θα είναι για να τσακωνόμαστε εμείς, στο εσωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή