Και νόμο δεν εκράτεις…

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρ​​όιδο τα έκανε και στην υπόθεση Novartis η κυβέρνηση. Ενώ ξεκίνησε διακηρύσσοντας ότι θα αποκαλύψει το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, όλα δείχνουν ότι πιθανώς να έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία από την εποχή της Δίκης των Αεροπόρων. Δεν θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, αφού δεν δεν έχουμε τα στοιχεία των δικαστικών αρχών. Ελπίζουμε απλώς ότι αυτές οι Αρχές θα πράξουν το καθήκον τους. Θα ρίξουν άπλετο φως σε μια εξαιρετικά δυσώδη και επικίνδυνη –όπως εξελίσσεται– για τη Δημοκρατία υπόθεση. Υπάρχουν όμως πολλά παρατράγουδα στην υπόθεση που πρέπει να προβληματίσουν κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη.

Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος οφείλει ευγνωμοσύνη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη διότι με τις αναρτήσεις που έκανε στο Facebook την 31η Δεκεμβρίου του 2018, μας απάλλαξε από έναν γλωσσοδέτη. Αντί να μιλούμε σήμερα για τον «45χρονο» (τρέχα, γύρευε πόσων χρόνων είναι) «κατηγορούμενο», «καθηγητή», «σύμβουλο» κ.λπ. έδωσε το ελεύθερο της ονοματολογίας. «Πείτε και το ονοματάκι του (Νίκος Μανιαδάκης λέγεται)», έγραψε κάτω από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Σε κατοπινή του δε ανάρτηση πρόσθεσε και τη φωτογραφία του κατηγορουμένου, χαρακτηρίζοντάς τον μεταφορέα βαλιτσών από την εταιρεία Novartis στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας. Ετσι, ο κ. Πολάκης προανέκρινε, ανέκρινε, δίκασε και εξέδωσε απόφαση για μια σύνθετη υπόθεση. Αλλά τουλάχιστον οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών γλίτωσαν την άχαρη διαδικασία να βάζουν ψηφίδες στη φάτσα του κατηγορουμένου. Συνεχίζουν βέβαια να αλλοιώνουν το πρόσωπο όλων των άλλων κατηγορουμένων, αλλά με αγώνες (του κ. Πολάκη) κατακτάμε τα δικαιώματά του λαού να μαθαίνουν οι Ελληνες πολίτες ποιους κατηγορούν οι δικαστικές αρχές. Αυτούς τους δικαστές ονομάτισε ο αναπληρωτής υπουργός με νέα και μακροσκελέστατη ανάρτηση στο Facebook (647 λέξεις) και με τίτλο «ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΡΟΣΟΧΗ !!!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!»· κεφαλαία και θαυμαστικά, δικά του. Στο τέλος δε της ανάρτησης απειλεί «ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….».

Δεν θα σταθούμε στη «θεσμική εκτροπή» και στην «ευθεία παραβίαση» της διάκρισης των εξουσιών, που λέει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επειδή ο κ. Πολάκης «ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (π.χ. προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους», αλλά πρέπει να ρωτήσουμε: άλλη δουλειά δεν έχει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κι όλη μέρα βρίσκεται στο Facebook; Είναι όλα τόσο τέλεια στα νοσοκομεία και ο αρμόδιος υπουργός έχει χρόνο να γράφει και να αναρτά λιβέλους για τη Δικαιοσύνη; Τέλος, εκείνος ο νόμος για την «προστασία του κατηγορουμένου» από τη δημοσιότητα ισχύει για όλους τους Ελληνες ή οι υπουργοί είναι από άλλο πλανήτη και μπορούν να βγάζουν φόρα παρτίδα ονόματα, φωτογραφίες κ.λπ. εκδίδοντας μάλιστα και δικαστικές αποφάσεις;

Το θέμα είναι πως ναι μεν ο κ. Πολάκης με τις τσιρίδες περί «βοθροκάναλων» και τα πολλά θαυμαστικά γίνεται γραφικός, αλλά θα επαναλάβουμε ότι στην πολιτική τίποτε δεν πάει χαμένο. Θα βρούμε μπροστά μας –και πιθανώς σε χειρότερες μορφές– τη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών που επιτυγχάνει σήμερα το σύστημα εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η δημοκρατική επαγρύπνηση είναι το μόνο όπλο που έχουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή