Το Κονκλάβιο (08/01/19)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως

Για το τετ α τετ της Αγκελα Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα δεν νομίζω να υπάρχει καμιά αγωνία, πλην των ευσήμων που φαντάζομαι ότι θα του αποδώσει για το επικείμενο «κλείσιμο» του Σκοπιανού. Το ενδιαφέρον εκτιμώ ότι είναι το τετ α τετ που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Κυρ. Μητσοτάκη την Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλή. Κι αυτό διότι πληροφορούμαι ότι, εφόσον προκληθεί, ή ερωτηθεί, ο Κυριάκος θα επαναλάβει αυτό που έχει δηλώσει και δημοσίως: ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, καθώς εδώ και πολύ καιρό –πριν ακόμη το θέμα εισέλθει σε τροχιά μυστικής διαπραγμάτευσης– έχει διαμηνύσει μέσω πολλαπλών διαύλων στο Βερολίνο ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Ν.Δ. να κάνει τον «χρήσιμο ηλίθιο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ… Μαθαίνω, εξάλλου, ότι ο Μητσοτάκης είχε προ ημερών την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση του, στη Βαυαρία, στο κλειστό brainstorming της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, όπου ρωτήθηκε σχετικά – γι’ αυτό και όχι μόνον.

Δείπνο με θέα

Μένω στη Μέρκελ, που επέλεξε την Παρασκευή για τις συναντήσεις με τον Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και για το… πολιτισμικό σκέλος του προγράμματός της. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται συνάντηση με οικονομικούς παράγοντες. Υποτίθεται ότι είναι ελληνικά προσανατολισμένο, αλλά θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρχει γερμανική πτυχή. Οπως και να ’χει, η κυρία έρχεται το απόγευμα της Πέμπτης, πηγαίνει κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολουθεί δείπνο. Εμαθα ότι αυτό δεν θα γίνει στο Μαξίμου. Δεν αποκλείω, δε, να γίνει με θέα τη θάλασσα. Μέσα στο καταχείμωνο; Κι όμως…

Πολιτικός πολιτισμός;

Θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη πολιτικού πολιτισμού. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες αβρότητες, αλλά ας όψεται η συνταγματική αναθεώρηση. Το λέω επειδή ο Γ. Κατρούγκαλος, σε ρόλο μετριοπαθούς δύναμης και σε μυστική αποστολή ενόψει της τριήμερης συζήτησης που αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου θα συζητηθούν περί τα 30 άρθρα (!), είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους γενικούς εισηγητές των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κατάσκοπός μου συνέλαβε μάλιστα τον Ανδρ. Λοβέρδο να φεύγει από το γραφείο του Κατρούγκαλου στη Βασ. Σοφίας 1, για να ακολουθήσει ο Κ. Τασούλας. Μαθαίνω, δε, ότι στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε σχετική συνάντηση και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματισμός

Υποθέτω ότι ο βασικός λόγος αυτής της προσπάθειας προσυνεννόησης είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταγγείλει τη διαδικασία και θα αποχωρήσει. Δεν το βλέπω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα καταγγείλει μεθοδεύσεις. Θυμίζω ότι σήμερα –και ενώ είναι νωπές οι αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη και το φιάσκο των «προστατευόμενων»– θα συζητηθούν άρθρα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τη δικαστική εξουσία. Πληροφορούμαι ότι σχετική συζήτηση έγινε και στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Σημειώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αγγίξει καν τα εν λόγω άρθρα (γιατί άραγε;), εξ ου και δεν κόβω το κεφάλι μου ότι η συνεδρίαση στη Βουλή θα είναι ανέφελη.

Πίτα με μηνύματα

Θα είναι όλοι εκεί. Βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Απόψε στη Σεβαστουπόλεως, για την κοπή της πίτας (της τελευταίας;) του Ποταμιού. Μιας και θα βρεθούν, θα μπορούσαν να χαράξουν και μια ενιαία γραμμή ενόψει ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Δύσκολο. Ο μόνος που δεν έχει δίλημμα, ακόμη κι αν η ψήφιση μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, πρέπει εντέλει να είναι ο Σπ. Δανέλλης.

Παράλληλο σύμπαν

Αυτοψία της συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που αυτή θα έχει εισέλθει σε τροχιά έγκρισης από τη Βουλή των Σκοπιανών και ενώ η Αγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Αθήνα, θα γίνεται στο παράλληλο σύμπαν το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης. Αναφέρομαι στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία: η αυτοψία της δύσκολης συμφωνίας των Πρεσπών» (εκδ. Σιδέρη), για το οποίο θα μιλήσουν (στις 18.00 στο Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού) ο Κ. Χατζηδάκης και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης. Να σημειώσω απλώς, με αφορμή τους τριγμούς στη συγκυβέρνηση, ότι η αυτοψία χωρίζεται από τη νεκροψία μόλις από τέσσερα γράμματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή