Η γυναίκα του Καίσαρα μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η γυναίκα του Καίσαρα μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγμα ακροβατισμού αποτελεί η απόφαση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που ζητεί από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου το νυν βοηθητικό, διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό των ΑΕΙ (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, τα αρκτικόλεξά τους) να προαχθεί σε θέσεις πανεπιστημιακών.

Η ΠΟΣΔΕΠ επικρίνει τον υπουργό διότι με τις απορροφήσεις των ΤΕΙ από τα πανεπιστήμια «εμμέσως, επαναφέρει, επιλεκτικά, τη βαθμίδα του λέκτορα προκειμένου να εντάξει σε αυτή το χαμηλόβαθμο διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ, ακόμη και όσους δεν έχουν διδακτορικό». Ακριβώς έτσι συμβαίνει. Η ρύθμιση έχει δοθεί από τον κ. Γαβρόγλου ως «μπόνους» στους διδάσκοντες των ΤΕΙ για να συμφωνήσουν τα ΤΕΙ να απορροφηθούν από τα πανεπιστήμια.

Ωστόσο, η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι και το βοηθητικό προσωπικό των πανεπιστημίων πρέπει να εκλεγεί μέσα από μια διαδικασία ουσιαστικής ακαδημαϊκής κρίσης (και όχι ένταξης) στη βαθμίδα του λέκτορα, αφού «η κυβέρνηση αδικεί την κατηγορία των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ που έχουν διδακτορικά και πολύ καλύτερα βιογραφικά από διδάσκοντες στα ΤΕΙ». «Ετσι, αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα ιδιαίτερα δυναμικό και δημιουργικό στοιχείο των πανεπιστημίων με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται ευρέως για να καλύπτει τις ελλείψεις σε θέσεις ΔΕΠ, ενώ παράλληλα αισθάνεται αδικημένο με τις ρυθμίσεις ένταξης διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια».

Με ποια κριτήρια αξιολογήθηκαν οι ΕΕΠ και ΕΔΙΠ όταν κατέλαβαν τις θέσεις; Μήπως πολλοί εξ αυτών είναι «δικά μας παιδιά» (με πολιτικές συγγένειες ή και αίματος), όπως είχε αποκαλυφθεί το 2013;

Το θέμα είναι λεπτό και αποτυπώνει μια μόνιμη παθογένεια ευρύτερα του ελληνικού Δημοσίου. Νέοι άνθρωποι προσλαμβάνονται, με κλειστές διαδικασίες, ως συμβασιούχοι, και η σύμβασή τους ανανεώνεται επί έτη. Κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του πολιτικού (και εκλογικού) χρόνου και τίθεται επί τάπητος το αίτημα της μονιμοποίησής τους. Το ίδιο συμβαίνει κατ’ αντιστοιχία στα πανεπιστήμια. Η ΠΟΣΔΕΠ το ξέρει, όπως και ο κ. Γαβρόγλου.

Αξια τα ΕΔΙΠ-ΕΕΠ, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες για όλους τους υποψηφίους (εντός και εκτός ΑΕΙ) είναι η πάγια τακτική ανανέωσης του προσωπικού. Επίσης, προσφέρουν την πιστοποίηση της τιμιότητας στην (πανεπιστημιακό, εν προκειμένω, στο λειτούργημα) γυναίκα του Καίσαρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή