Το Κονκλάβιο (10/01/19)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεμνά και ταπεινά

Δεν θα ήταν η Αγκελα Μέρκελ, αλλά κάποια άλλη, αν δεν δικαίωνε τη φήμη που την ακολουθεί περί απλότητας και προτεσταντικής ηθικής. Τη δικαιώνει λοιπόν και ενόψει της αποψινής της έλευσης στην Αθήνα. Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι κανένας κυβερνητικός δεν θα την υποδεχθεί στο αεροδρόμιο. Οχι από αγένεια. Μαθαίνω ότι η ίδια ζήτησε να ακολουθηθεί σεμνό και ταπεινό πρωτόκολλο. Κοινώς, θα την υποδεχθεί άνθρωπος της εθιμοτυπίας. Αυτά για όσους βλέπουν κόκκινο χαλί και παθαίνουν vertigo από το μεγαλείο…

Χωρίς υπουργούς

Η Μέρκελ θα μεταβεί κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Στις διευρυμένες συνομιλίες πληροφορούμαι ότι θα μετάσχει και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Το πιο ενδιαφέρον, βέβαια, είναι το αποψινό δείπνο κάπου στο παραλιακό μέτωπο. Δεσμεύομαι να μην αποκαλύψω το μέρος. Μπορώ, πάντως, να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα παραστεί κανένας υπουργός. Η Μέρκελ θα συνοδεύεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, τον «σέρπα» της για τα ευρωπαϊκά Ούβε Κορσέπιους, τον διπλωματικό της σύμβουλο Γιαν Χέκερ και σύμβουλό της για τα οικονομικά. Ο Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους ομολόγους των Γερμανών: τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Τάκη Παυλόπουλο και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Τετ α τετ

Ο Μητσοτάκης θα είναι μόνος στην αυριανή συνάντηση με την κ. Μέρκελ στην οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Εκεί θα βρίσκονται βέβαια οι δύο εκπρόσωποί τους (Ζάιμπερτ και Σπυράκη), χωρίς να είναι σαφές αν θα μπουν στη συνάντηση.

Η ώρα του Τραγάκη

Και ναι, χθες, στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. που εξελέγη στο 12ο συνέδριο της Ν.Δ. τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν η ώρα του Γιάννη Τραγάκη. Με συνοπτικές διαδικασίες, ο παλαιότερος κοινοβουλευτικός της Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι ο Αυγενάκης θα παραμείνει στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. –μέχρι τις εκλογές, όπως είχε ανακοινωθεί στο συνέδριο– και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να τον επανεκλέξουν διά βοής.

Θα φανεί στο χειροκρότημα

Δηλαδή με χειροκρότημα, όπως και έκαναν. Περιττό να προσθέσω ότι τα ευφυολογήματα και τα σχόλια για τον τρόπο εκλογής οργίασαν. Ανάμεσα σε αυτά και κάποια για τις πρακτικές κομμάτων που, πάντως, δεν ανήκουν στο κεντροδεξιό φάσμα. Κακίες… Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι στην αίθουσα υπήρχαν και κάλπες. Να σημειώσω, πάντως, ότι τη διαδικασία «τρολάρισε» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνεχάρη τον Γιάννη Τραγάκη για τον επιτυχή τρόπο ολοκλήρωσης της διαδικασίας επανεκλογής του γραμματέα…

Κόκκινες γραμμές

Χθες ήταν όλοι στο Μοσχάτο. Και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημειώνω την εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη έπειτα από καιρό, καθώς λόγω του ταξιδιού της στις ΗΠΑ για νέα επέμβαση στο πόδι της, δεν είχε εμφανιστεί ούτε στο συνέδριο του Δεκεμβρίου. Ωτακουστής μου συνέλαβε, πάντως, τον Βασίλη Κικίλια να σχολιάζει ενώπιον του Κυριάκου τη γραβάτα που φορούσε ο δεύτερος (μοβ με κόκκινες πινελιές). «Είναι σαν τις κόκκινες γραμμές του Καμμένου», σημείωσε, προφανώς αναφερόμενος στο νέο σήμα των ΑΝΕΛ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Πορεία προς τον λαό

«Πρέπει να βγούμε έξω στην κοινωνία», πληροφορούμαι ότι είπε κάποια στιγμή ένα από τα στελέχη μέσα στη συνεδρίαση. «Εγώ βγαίνω», του αντέτεινε περίπου ο Μητσοτάκης, θυμίζοντάς του μάλιστα ότι έχει πάει σε μέρη που δεν είναι εύκολα (θυμίζω τις πρόσφατες συναντήσεις με οροθετικούς και τοξικοεξαρτημένους). Κάλεσε δε τα στελέχη του να βγουν από τη ζώνη της άνεσης. Μάλιστα, αναφερόμενος στις δύσκολες συναντήσεις με κοινωνικές ομάδες που κάνει ο ίδιος, απέδωσε εύσημα στον γραμματέα Κοινωνικών Δικτύων της Ν.Δ. Γιώργο Σταμάτη.

Καραμανλική κοσμοσυρροή

Kοσμοσυρροή –κυρίως καραμανλική– χθες το βράδυ στην Παλαιά Βουλή για την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Στέφου για το Βουκουρέστι με τίτλο «Ωρα Ελλάδος Βουκουρέστι». Δεν ήταν μόνο οι ομιλητές (Θόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος μεταξύ άλλων), αλλά και οι παριστάμενοι. Το «παρών» έδωσε ο Κώστας Καραμανλής σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις, αλλά και οι Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ολοι διακτινίστηκαν από το Μοσχάτο. Παρόντες ακόμη πρώην και νυν βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Γιάννης Ανδριανός, αλλά και οι Νίκος Δένδιας και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Παρών ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ πέρασμα έκανε και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή