Ελενα Κουντουρά: Μακέτες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελενα δεν ήρθε. Δεν θα ξαναέρθει. Ούτε θα στείλει. Ο Βασίλης θα ερχόταν, αλλά έμεινε στον λαρισαϊκό κάμπο. Λάστιχο; Λάδια; Πάντως κλάταρε. Και από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που θα σάλπιζε την εθνεγερτική αποκόλληση από τον ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε μόνο μια παχιά κόκκινη γραμμή. Εμεινε μόνο ένα έμβλημα, κι ένα σποτάκι όπου η γραμμή λικνίζεται, κατσαρώνει, φουσκώνει και ξεφουσκώνει, σαν να αποτυπώνει τον παφλάζοντα οίστρο του αρχηγού.

Από το τρενάκι και τον πιτσιρίκο με τον γύψο στο χέρι, το μάρκετινγκ των ΑΝΕΛ ήταν πάντα ανώτερο του διαφημιζόμενου προϊόντος. Τώρα έχει μείνει μόνο το μάρκετινγκ. Το προϊόν ακολουθεί τη μοίρα των ευκαιριακών σχημάτων της μνημονιακής δημοκρατίας.

Ευκαιριακά τείνει πλέον να σχηματιστεί και η κυβερνητική πλειοψηφία – ή μάλλον οι πλειοψηφίες που, κατά παραθεσμική ταχυδακτυλουργία, φαίνεται ότι θα επιτρέψουν στον Τσίπρα να συρθεί απονομιμοποιημένος μέχρι τον Μάιο. Επαγγελματίες και επιτήδειοι, ξυλάρμενοι και περαστικοί συγκροτούν αυτή τη συνομοταξία των βουλευτών που αναζητεί εκλογική σωτηρία στα μεγάλα κόμματα. Χάρη στα υπολείμματα αυτής της α-κομματικής δεξαμενής μοιάζει εφικτό το άθροισμα των 151 για τις Πρέσπες που θα εναλλαχτούν με τους 151 της ψήφου εμπιστοσύνης.

Αν ήθελε κανείς να μην αδικήσει την κυβέρνηση, θα διάλεγε, για να περιγράψει τη συγκυρία, ένα από τα πιο σταθερά στελέχη της, που τώρα μετεωρίζονται πάνω από τις κομματικές γραμμές.

Ως το μόνο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που, πλην του Πάνου Καμμένου, παρέμεινε ακλόνητο στον ίδιο θώκο από τον Ιανουάριο του 2015, η Ελενα Κουντουρά δεν μπορεί παρά να είναι αντιπροσωπευτική του κυβερνητικού συνεταιρισμού.

Εκλεγμένη με τη Ν.Δ. το 2004, μπήκε ξανά στο Κοινοβούλιο μόλις στο τέλος του 2011 ως αναπληρωματική του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η υπουργός Τουρισμού επιβεβαιώνει έτσι τον κανόνα που εξηγεί την καταγωγή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Υλικά που στα παλαιά κόμματα εξουσίας ήταν περιθωριακά και, πάντως, αζήτητα ήρθαν στον αφρό αναχωνευόμενα στη χύτρα του αντιμνημονίου. Η μόνιμη υπουργός Τουρισμού ετοιμάζεται να καλύψει την απόσταση από τη Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο τη συνδέει πρωτίστως το χαρτοφυλάκιό της.

Βλαστός της ίδιας γενεαλογίας είναι κι εκείνος ο θορυβώδης βουλευτής της Ν.Δ. που θα είχε βρει την άκρη των φιλοδοξιών του στο υφυπουργείο Αιγαίου, αν δεν είχε φτάσει να συγκυβερνά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Με όρους ωμής πολιτικής ισχύος, ο Καμμένος είναι το μεγαλύτερο success story της περιόδου της χρεοκοπίας. Ακόμη και χωρίς κόμμα, ακόμη και μόνο με τη μακέτα ενός κόμματος, καταφέρνει να επιβάλλεται.

Καταφέρνει να εισηγείται στην εθνική αντιπροσωπεία τον τρόπο που θα διανεμηθούν 230 εκατομμύρια. Ποτέ μια μακέτα δεν είχε τόση εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή