Η Μέρκελ και το κατσαβίδι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κ. Μέρκελ, όπως διαβάζω, δεν θεωρεί πια τον Τσίπρα παρία, όπως τότε που οι οπαδοί του τη στόλιζαν με αγκυλωτούς σταυρούς και το μουστακάκι του Χίτλερ. Τον θεωρεί «πραγματιστή». Ή μήπως αρκούντως κυνικό τώρα που ένιωσε τη χάρη της εξουσίας; Διάβασα ακόμη ότι θα τον παροτρύνει να μην εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις, θα του πει πόσο στενοχωρήθηκε με την υπόθεση των συντάξεων και τα κοινωνικά επιδόματα που μοίρασε. Δεν ξέρω τι θα της απαντήσει ο Τσίπρας. Μάλλον θα απολογηθεί λέγοντάς της πως όλα αυτά τα κάνει για να βοηθήσει τη διάδοχο κατάσταση. Θα της εξηγήσει πως, αν η Ελλάδα χρειαστεί να υπογράψει ένα ακόμη μνημόνιο, αυτό θα το κάνει ο διάδοχός του. Ο ίδιος θα είναι στην αντιπολίτευση και θα μπορεί έτσι να λέει στεντορεία τη φωνή πως αυτός έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τώρα έρχεται η Δεξιά για να την ξαναβάλει. «Και αφού εμείς οι δύο τα πήγαμε τόσο καλά, δεν νομίζετε ότι μου αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία;». Υποθέτω ότι η καγκελάριος θα παρακάμψει τον σκόπελο συγχαίροντας τον Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο. Κι όταν ο Τσίπρας την καθησυχάσει θα χαλαρώσουν με τις αναμνήσεις τους από τον καιρό που τσακώνονταν, θα γελάσουν με τον Βαρουφάκη και τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις, που η κ. Μέρκελ τις βρίσκει τόσο τυπικά ελληνικές, κάτι σαν τους ευζώνους με τη χλαίνη.

Γιατί η κ. Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα; Δεν έρχεται μόνον ως καγκελάριος της Γερμανίας. Eρχεται για να υπενθυμίσει πόσο η Eνωση ενδιαφέρεται για την ομαλοποίηση των σχέσεών της με το κράτος των Σκοπίων. Είναι η πρώτη ανάγνωση. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη. Η κ. Μέρκελ έρχεται για να βοηθήσει τον κ. Τσίπρα να σκηνοθετήσει την πολιτική του κηδεία, συγχρόνως δε να δείξει σε ποιον βαθμό την Ευρώπη την ενδιαφέρει η πορεία της χώρας μας. Γιατί η Ευρώπη εγκατέλειψε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014; Διότι η Ελλάδα την ενδιέφερε και διότι έκρινε ότι η τότε κυβέρνηση είχε χάσει τη δημοκρατική νομιμοποίησή της. Υποθέτω ότι οι πληροφοριοδότες της είναι αρκετά επαρκείς, ώστε να την έχουν ενημερώσει ότι η παρούσα κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια. Oταν όμως το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την Ελλάδα περιορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών, η δημοκρατία μοιάζει με υποσημείωση.

Καταντήσαμε να μας χρησιμοποιούν σαν κατσαβίδι για να διορθώσουν τη βρύση τους που τρέχει. Eνα κρατίδιο στη Νότια Βαλκανική. Χρειάστηκε προσπάθεια για να το επιτύχουμε, όμως τα καταφέραμε. Είναι το επίτευγμα των Συριζανέλ. Εθνική ανεξαρτησία ήθελαν, εθνική ανεξαρτησία πέτυχαν. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών κανείς δεν πρόκειται να μας ενοχλήσει, γιατί κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να μας ενοχλήσει. Εκτός κι αν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή