Το Κονκλάβιο (11/01/19)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τασία όπως «Νονός»

Υποθέτω ότι είναι λίγοι όσοι δεν έχουν δει, ή διαβάσει, τη συγκλονιστική αφήγηση της ιστορίας μιας οικογένειας που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα –όπλα, αξίνες, στραγγαλισμούς, παιχνίδια φόβου και εξουσίας– για να κυριαρχήσει, με το… σπαθί της, στο δίκτυο της μαφίας στις ΗΠΑ. Αναφέρομαι φυσικά στον «Νονό», πατέρας του οποίου –και του Ντον Βίτο Κορλεόνε– είναι ο συγγραφέας και σεναριογράφος Μάριο Πούζο. Δεν το θυμήθηκα εγώ. Το θύμισε στην Τασία Χριστοδουλοπούλου, που τις προάλλες εκστόμισε το περίφημο «μέχρι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έναν δικαστή» (σ.σ.: εννοούσε δικό του), ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Περίπου της είπε ότι η ατάκα της είναι «ασύλληπτη» και ότι μόνο στο βιβλίο του Πούζο έχει γραφτεί κάτι αντίστοιχο. Eχω, πάντως, την εντύπωση ότι η σύγκριση με τον «Νονό» δεν αδικεί απαραιτήτως τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον τον «ανεβάζει». Εκτός αν ο Παναγιωτόπουλος είχε κατά νου κάποια παρωδία…

Σκιάχτρα

Κατά τα λοιπά, σημειώθηκε μια κάποια ένταση, καθώς η Νέα Δημοκρατία επανέλαβε την πρότασή της τα κόμματα να αλληλοψηφίσουν τις αναθεωρητικές προτάσεις τους, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφανθεί για την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή. Τότε πληροφορούμαι ότι απ’ το πουθενά ο Γιώργος Κατρούγκαλος άνοιξε θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, υπονοώντας, όπως παραδοσιακά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, περίπου ότι ο Μητσοτάκης θα πιει το αίμα των δημοσίων υπαλλήλων με καλαμάκι (αν όχι με το μπουρί της σόμπας…). Για την ακρίβεια, είπε κάτι του τύπου «εμπιστεύομαι τον Τασούλα (είναι ο εισηγητής της Ν.Δ.), αλλά δεν εμπιστεύομαι τον Αδωνι και την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Ποιος μου λέει ότι μετά η Ν.Δ. δεν θα βάλει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στο Σύνταγμα;». Ο Τασούλας του απάντησε ότι καταφεύγει σε σκιάχτρα, γιατί δεν έχει άλλο κώδικα να απευθυνθεί στους δημοσίους υπαλλήλους, παρά μόνο τον φόβο.

Γιατί το Ποτάμι είναι Ποτάμι

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Πόσες ακόμα αποδείξεις χρειάζονται για να τεκμηριωθεί αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν; Οτι το Ποτάμι είναι αδιαμφισβήτητα Ποτάμι. Ας πούμε, ακόμη και τώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του ζυγίζουν τις τελικές τους αποφάσεις, πλην αυτών που έχουν ταχθεί εξαρχής εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ο Γιώργος Αμυράς. Αλλά ακόμη και ο Σπύρος Δανέλλης, που διαφωνεί διαμετρικά με τον Αμυρά –όπως εξάλλου διαπίστωσαν και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη– και θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει καταλήξει αν θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν αναφέρομαι καν στους υπολοίπους. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι στη Σεβαστουπόλεως έχουν σπάσει τα τηλέφωνα. Κόσμος τηλεφωνεί για να μάθει ακριβώς αυτό: τι θα κάνει το Ποτάμι. Τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής που θα λύσει η ίδια η ζωή. Προσεχώς.

Τρία χρόνια, σαν χθες

Σημαδιακή η χθεσινή μέρα. Δεν είναι μόνον ότι ύστερα από πέντε χρόνια η Αγκελα Μέρκελ ξαναπάτησε σε ελληνικό έδαφος. Την τελευταία φορά που ήρθε μάλιστα, η Ν.Δ. φρόντισε να θυμίσει την προηγούμενη επίσκεψή της, δημοσιεύοντας στους λογαριασμούς της στα social media βίντεο με όσα έλεγαν τότε οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος για τους «μερκελιστές» και τα «χαϊδολογήματα» της καγκελαρίου. Είναι και ότι χθες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. «Πέρασαν 3 χρόνια από τη μέρα που 400.000 συμπολίτες μας πήραν τη Ν.Δ. στα χέρια τους. Ολοι μαζί καταφέραμε να ανανεώσουμε, να ενώσουμε, να διευρύνουμε και να δυναμώσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Η επόμενη μάχη είναι για να δυναμώσουμε την Ελλάδα. Θα τα καταφέρουμε», έγραψε ο ίδιος.

Στη Δράση

Το συνέδριο της Δράσης θα χαιρετίσει το Σάββατο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εκεί θα βρίσκεται, βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θυμίζω ότι η Δράση στηρίζει τη Ν.Δ., ενώ επιδιώκει να διαμορφώσει ευρύτερες συναινέσεις κομμάτων και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό χώρο και με αυτό το κριτήριο έχει επιλέξει και τους προσκεκλημένους της. Εκεί δεν θα είναι, πάντως, η Φώφη Γεννηματά, παρότι σημειώνω ότι το όνομά της φιγουράριζε στο αρχικό πρόγραμμα. Ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ θα χαιρετίσει ο Γιώργος Καμίνης. Ολων αυτών θα προηγηθούν, φυσικά, ο Στέφανος Μάνος και ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Σημειώνω ακόμη ότι στο συνέδριο υπάρχει τραπέζι για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αλλά και για το Μακεδονικό (με τη συμμετοχή του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιώργου Μαυρωτά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή