Γραμμές στην πολιτική άμμο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Xoρτάσαμε κόκκινες γραμμές την τελευταία τετραετία. Από το φθαρμένο λάιτ μοτίφ όλων των διαγγελμάτων της άνοιξης του 2015 απέναντι στις αξιώσεις των θεσμών –«οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης δεν παραβιάζονται», «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι κόκκινες γραμμές του λαού» κ.ο.κ.–, τον εγκλωβισμό σε αυτές και την όψιμη παραβίασή τους, που γνωρίζουμε πόσο κόστισαν στη χώρα, έως τα «ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», «υπερασπιστήκαμε όλες τις κόκκινες γραμμές» του Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου 2018 για το Σκοπιανό… Γραμμές–ιδεολογική σφραγίδα, γραμμές που δεν υπήρχαν ή που μετακινούνταν κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο… Προεκλογικές γραμμές των ΑΝΕΛ, μαζί λογότυπο και πρόγραμμα.

Στο παρελθόν είχαν καλύτερη τύχη. Οι διπλωματικές ή στρατιωτικές γραμμές, οι χαραγμένες στα πεδία των μαχών έγιναν μόνο μεταπολεμικά πολιτικές κόκκινες γραμμές. Πρώτος στην Ιστορία ανυπέρβλητο όριο χάραξε ο Ρωμαίος απεσταλμένος το 168 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια, Γάιος Πόπλιος Λαίνας: σχεδίασε στην άμμο έναν κύκλο γύρω του και ζήτησε από τον βασιλιά Αντίοχο τον Δ΄ να το σκεφτεί καλά πριν τον περάσει και επιτεθεί στην πόλη (δεν τον πέρασε). Μια χούφτα άνδρες του βρετανικού 93ου Συντάγματος Πεζικού στη μάχη της Μπαλακλάβα (1854) που παρατάχθηκαν σε γραμμή βάθους μόνο δύο ανδρών, με εντολή του διοικητή τους σερ Κόλιν Κάμπελ, ενάντια στην 6η Ταξιαρχία Ουσάρων του ρωσικού ιππικού, προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στους Ρώσους και την υποχώρησή τους. Αργότερα, ανταποκριτής των «Τάιμς» περιέγραψε το μέτωπο ως μια λεπτή κόκκινη γραμμή με ακμή από ατσάλι.

Χρήση της στην παγκόσμια διπλωματία, όλο και πιο συχνή μετά την ίδρυση του ΟΗΕ, αρχικά από τους αγγλόφωνους (οι Γάλλοι χρησιμοποιούσαν τον όρο «κίτρινη γραμμή»), ισχυρή επανεμφάνισή της στο Ισραήλ το 1975, στη γαλλική παρέμβαση στο Τσαντ το 1984, στις συγκρούσεις Τσαντ – Λιβύης το 1987, στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας το 1994, κατά την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στη Βοσνία το 1995, από μουσουλμάνους κληρικούς στο Ιράν το 1999 κ.ο.κ. Από τους πολιτικούς δεν υιοθετείται πια άλλη φράση ως δήλωση μη υποχώρησης από δεδηλωμένες θέσεις… Και γίνεται άλλοτε σπαθί, άλλοτε πασπαρτού και άλλοτε μάσκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή