Το Κονκλάβιο (15/01/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη σπουδή

Mεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η στροφή 180 μοιρών από το ψέλλισμα για κυβέρνηση ανοχής, μέχρι τη σπουδή να δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης σχεδόν μέσα σε ένα 24ωρο και κάτι, ενώ προβλέπεται τριήμερη συζήτηση είναι τουλάχιστον ύποπτη. Το ζήτημα έθεσαν στον Νίκο Βούτση στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όλοι –συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ– με το επιχείρημα ότι όλοι οι βουλευτές θέλουν να μιλήσουν. Εντέλει, η υποχώρηση της κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι η συζήτηση θα αρχίσει σήμερα το πρωί (αντί του απογεύματος) και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το κλίμα θα δείξει

Προς τι τόση βιασύνη; Κοινοβουλευτική πηγή μου μετέφερε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή την Πέμπτη κιόλας. Με τον Αλέξη Τσίπρα ποτέ δεν ξέρεις. Αλλά προφανώς θα περιμένει να οσμιστεί το κλίμα που θα αφήσει πίσω της η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και κατόπιν θα προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, η έλευση της συμφωνίας δεν θα αργήσει πολύ. Οι Σκοπιανοί έχουν κάνει τα δέοντα και σήμερα αναμένεται να έχει εκδοθεί και το σχετικό ΦΕΚ, ώστε η μπάλα να περάσει στο ελληνικό γήπεδο.

Χαλασμένο τηλέφωνο

E, καλά, ας μην το κάνουμε και θέμα. Το ναυάγιο, ή τελοσπάντων η εξέλιξη διαφαινόταν εδώ και μήνες, καθώς ο Σπύρος Δανέλλης είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Το όλον Ποτάμι ήταν μια άλλη ιστορία (ως είθισται). Μόνο που τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Kαι, ομολογουμένως, είναι αν μη τι άλλο περίεργο ένα κόμμα που δήλωνε ότι θα τελειώσει τον παλαιοκομματισμό, να θέτει τέτοιο ζήτημα και μάλιστα με καθυστέρηση μερικών 24ώρων από τη στιγμή που ο Δανέλλης δήλωσε δημοσίως ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό, βέβαια, μου λένε ότι ποτέ δεν το διεμήνυσε επισήμως στον Σταύρο και στη Σεβαστουπόλεως. Οπως και ότι πριν από τη χθεσινή τους συνάντηση, όπου και ο Θεοδωράκης του απηύθυνε τελεσίγραφο, οι δυο τους μιλούσαν συνέχεια στο τηλέφωνο. Ή στο «χαλασμένο τηλέφωνο»…

Εγκεφαλικά…

Μένω στη Σεβαστουπόλεως, καθώς μαθαίνω ότι το ποταμίσιο vertigo –η στάση του Σταύρου– κατάφερε να εκνευρίσει ακόμη και τον Τσίπρα (!). Ας πούμε, δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση επέλεξε να προκαλέσει πρώτα την ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια να φέρει προς κύρωση τη συμφωνία των Πρεσπών. Για την ακρίβεια, το έκανε επειδή ο Θεοδωράκης προ ημερών αποσύνδεσε τα δύο, λέγοντας «ναι» στη συμφωνία και «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης. Κατόπιν τα… επανασυναρμολόγησε, προκαλώντας εγκεφαλικά στο Μαξίμου. Ας πρόσεχαν.

Επικίνδυνο χιούμορ

Πολυπληθής παρουσία νεοδημοκρατών τοπικών παραγόντων μέτρησε κατάσκοπός μου στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Βενιζέλου την Κυριακή στα Γιάννενα. Εξάλλου, σημειώνω ότι ένας εκ των βασικών ομιλητών στο πάνελ ήταν ο Κώστας Τασούλας. Αυτός έπλεξε το εγκώμιο του Βενιζέλου, λέγοντας ότι επέλεξε να είναι με το μέρος της Ιστορίας και όχι της συγκυρίας μετά την κρίση, όπως και να αναλάβει «σοβαρότατες ευθύνες» αντί να κολακεύει το ακροατήριο. Χαρακτήρισε δε τη βενιζελική πολιτική παρουσία «προκλητική». Ο Βενιζέλος αντέτεινε ότι ο συνομιλητής του έχει την πιο επικίνδυνη μορφή χιούμορ, που είναι και το πιο σπάνιο: το αυτοσαρκαστικό.

Μαρτυριάρης

Εμεινε ασχολίαστο, αλλά σημειώνω ότι ερωτηθείς σχετικά και προσπαθώντας να δείξει ότι όλα βαίνουν καλώς με τους Αμερικανούς και ότι η αποχώρησή του από την κυβέρνηση δεν σημαίνει τίποτα για τη σχέση του με τη χώρα της Αστερόεσσας, ο Πάνος Καμμένος, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, «μαρτύρησε» ότι την Παρασκευή είχε ραντεβού με τον Τζέφρεϊ Πάιατ. Υποθέτω ότι αν ο Αμερικανός πρέσβης ήθελε να δημοσιοποιήσει τη συνάντηση, θα το είχε κάνει. Το λέω επειδή έχω την εντύπωση ότι αυτή συνδεόταν άμεσα με την υπόθεση των αντισταθμιστικών και τους χειρισμούς ταύρου εν υαλοπωλείω που έκανε ο πρώην ΥΠΕΘΑ. Αυτοί φαντάζομαι ότι δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό στους Αμερικανούς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή